Israel schiet India te hulp met wapens

Israel verscheept in hoog tempo wapens naar India.

Dat meldt vandaag de Israelische krant Ha'aretz. Volgens deze krant gaat het om wapens die India voor het oplopen van de spanning met Pakistan over Kashmir in Israel had besteld. India heeft volgens de krant haar dankbaarheid betuigd over de Israelische bereidheid het land nu met wapens te hulp te schieten.

Sedert de VS de beperkingen op de verkoop van wapens aan India heeft opgeheven hebben de grote Israelische militaire industrieën ook meer armslag gekregen op de Indiase markt. Een Indiase order voor de levering van hoogwaardige militaire elektronica werd snel na de wijzing van de Amerikaanse politiek uitgevoerd.

De nieuwe Israelische premier Ehud Barak heeft volgens Ha'aretz bijzondere belangstelling voor de betrekkingen met India. Na de Indiase verkiezingen volgend jaar zal hij een bezoek aan India brengen.

De `Pakistaanse factor' (het islamistisch land beschikt over een atoomwapen) drijft Israel en India naar elkaar toe. Dat leidde zeven jaar geleden tot het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen Jeruzalem en New Delhi. De handel ( militaire contracten niet meegerekend) tussen beide landen is sedert het aanknopen van de diplomatieke betrekkingen gestegen tot 1.4 miljard gulden per jaar.

    • Salomon Bouman