Internationale beurzen

LONDEN

Wegebbende angst voor inflatie in de VS gaf vanochtend ook Britse beleggers een duwtje in de rug. De FTSE 100-index sprong 102 punten vooruit naar 6.116 punten, een winst van 1,7 procent. Analisten menen dat de Bank of England dit jaar haar rentetarieven niet meer verhoogt. Billiton was, net als andere aluminiumbedrijven, gevraagd in reactie op de grote fusies in de bedrijfstak. Het fonds won 8 procent.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt kende eveneens een opperbeste stemming, waarvan de DAX-index met 1,9 procent winst op 5.115 punten blijkgaf. Het aandeel Deutsche Telekom ging 3,9 procent vooruit in reactie op een artikel in een tijdschrift dat meldt dat de Duitse telecomgigant een belang in Singapore Telecom overweegt.

PARIJS

Aandelen op de Franse beurs pakten in doorsnee twee procent winst. De CAC40-index toonde kort na de middag 87 punten winst op 4.356 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag behoorlijk hoger. De Nikkei-index steeg met 211,81 punten (1,23 procent) tot 17.422,97. Beleggers lieten zich inspireren door de koerswinsten op Wall Street en een waardestijging van de dollar tegenover de yen. Ook de andere beurzen in het Verre Oosten waren positief. De Hang Sengindex in Hongkong schoot omhoog met 2,75 procent na vijf achtereenvolgende dagen te zijn gedaald. De beurs in Zuid-Korea sloot met een winst van 0,56 procent en de koersindex in Australië steeg met 0,31 procent.

NEW YORK

Gunstige economische berichten en fusienieuws dreven de Dow-Jonesindex gisteren met 132,65 punten (1,2 procent) op tot 10.787,80. Beleggers werden aangetrokken door de officiële bekendmaking van de fusie van de aluminiumconcerns Alcan, Alusuisse en Pechiney. De tegenzet van de Amerikaanse marktleider Alcoa, die een bod deed op zijn eveneens Amerikaanse branchegenoot Reynolds, werd met instemming ontvangen. Het aandeel Alcoa steeg met 4,4 procent.

De investeerders waren ook in hun schik met het zogenoemde Beige Book, het periodieke verslag van de Amerikaanse centrale banken. Daarin stond weliswaar dat de Amerikaanse economie nog altijd hard groeit, maar ook dat het met de loonstijging wel meevalt. Dat laatste viel in goede aarde: een bescheiden inflatie kan de centrale banken aanleiding geven niets aan de rente te doen.