Indianen

Wil je meer te weten komen over het echte leven van de indianen dan kun je tot 6 sept een bezoek brengen aan het Ecodrome in Zwolle. Want het Ecodrome viert deze zomer `siwash waum illahie' oftewel Indiaanse zomer. Verspreid over het terrein zijn verschillende indianenwoonvormen te vinden, waar allerlei indianenactiviteiten plaatsvinden. Zo zijn er in het park indianenfilms te zien en verschillende indianenvoorwerpen te bewonderen. Verder zijn er door het hele park kleine en grote `verwijzingen' naar het vroegere indianentijdperk, in de vorm van legendes, trommels, oude indiaanse spelen, e.d. Kinderen van alle leeftijden kunnen een speurtocht volgen langs deze `verwijzingen'. In de indianen-doe-hoek kunnen kinderen knutselen, spelen en zich schminken. Voor de allerkleinsten is een speelhoek ingericht. En in het restaurant is indiaans eten en drinken verkrijgbaar.

*Ecodrome, Willemsvaart 19, Zwolle. Dag 10-17u. Toegang: kinderen t/m 3 jaar gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar ƒ12 en volwassenen ƒ14,50. Inl 038-4215050.

Theaterdier

Dieren spelen in veel theaterstukken een belangrijke rol. In het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden kunnen kinderen en volwassenen t/m 31 aug naar hun favoriete theaterdieren gaan kijken op de tentoonstelling `Het Theaterdier'. Daar zijn kleine theatertjes met dierenfiguren uit o.a. Alice in Wonderland, Potters beesten en Winnie de Poeh. Maar behalve kijken naar dieren kun je in het Fries Natuurmuseum ook een wandeling maken over de bodem van een boerensloot. Waar je eendjes boven je hoofd ziet trappelen, vissen langs ziet zwemmen en in de kruipbuis allerlei andere dieren ziet.

*Het Theaterdier in het Fries Natuurmuseum, Schoenmakersperk 2, Leeuwarden. Di t/m za 10-17u, zo 13-17u. Toegang kinderen ƒ4, volwassenen ƒ6. Tel 058-2129085.

Château Cristal

Op Château Cristal in Avonturenpark Helledoorn woonde een excentrieke wereldreiziger, Le Baron. Tientallen jaren geleden verdween hij op mysterieuze wijze. Voor Le Baron verdween, zond hij een aantal kristallen met magische krachten naar het Château. Die kristallen kunnen gevaarlijk zijn voor het kasteel. De butler Pierre wacht nog steeds op Le Baron en ontvangt intussen zijn gasten, de bezoekers van het Château in Hellendoorn. Die krijgen een aantal shows te zien en mogen in de werkkamer van het Château de kristallen bewonderen. De kristallen worden echter door geesten ontvreemd. De gasten zullen butler Pierre moeten helpen om de kristallen te vinden en het Château voor een drama te behoeden. Tijdens een rit op een ronddraaiende sofa door vijf themaruimtes in de catacomben kun je `interactief' meespelen: er moeten 165 doelen `onschadelijk' worden gemaakt.

*Château Cristal in Avonturenpark Hellendoorn, dag 10-18u, toegang kinderen t/m 3 jaar gratis, daarboven ƒ29,50, 65+ ƒ25,50 Tel 0548-655555.

Handboogschieten

In het Nederlands Vestingmuseum in Naarden wordt op zondag 15 augustus tussen 13-16u garnizoensdag gehouden. Dat betekent dat iedereen iets te weten kan komen over het garnizoensleven. Om 13u geven handboogschutters met pijl en boog een demonstratie, waarna iedereen ook mag proberen met pijl en boog een doel te raken. Tussen 14 en 16u treden kannoniers op in historische uniformen en vuren ze kanonnen af. Op andere dagen zijn er ook activiteiten in het Verzetsmuseum. Zo is er tot eind augustus op zaterdag, dinsdag en donderdag tussen 14-16u `Bastion op stelten'. Dan krijgen kinderen een rondleiding in de onderaardse gangen van het museum, doen het spel `Ren je rot' en spelletjes uit oma's tijd. Ze kunnen ook kleuren en zich schminken.

*Garnizoensdag, zo 13-16u. Bastion op stelten, elke za, di en wo 14-16u. Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden-Vesting. Toegang kinderen 5 t/m 6 jr ƒ7,50, volwassenen ƒ10. MJK gratis. Inl 035-6945459.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.