GOATSNAKE & SPIRIT CARAVAN

Onthaasting is een term die de muzikanten van Goatsnake uit Los Angeles ruim ter harte hebben genomen. Hun trage, slepende doom-klanken roepen op de debuut-cd I een zekere melancholie op. Beheerst gespeelde, zware drums, een vervormde en laaggestemde bas en gitaar vormen een sfeervolle ondergrond voor de melodieuze en zwaarmoedige vocalen van Pete Stahl. Wat doom gemeen heeft met stoner rock, is dat Black Sabbath een onuitputtelijke inspiratiebron blijft: ,,Goatsnake uses Sunn amps, Gibson guitars and Sabbath riffs exclusively'' prijkt fier in het cd-boekje. In het slotnummer `Thrower' duikt halverwege een klassiek ensemble op, met strijkkwartet en iets wat lijkt op een Bulgaars vrouwenkoortje, dat zich tegen het eind zusterlijk mengt met de rockmuzikanten. Een aardige poging tot promotie, hoewel het nog een open vraag is of deze plaat een klassieker zal worden.

Een ander opmerkelijk debuut is Jug Fulla Sun van Spirit Caravan, de groep van Scott-Wino-Weinrich. De Amerikaanse zanger/gitarist speelde enige jaren in Saint Vitus en was de voorman van The Obsessed. Drie jaar geleden werd The Obsessed, dat verder bestond uit huidige Goatsnake-leden drummer Greg Rogers en bassist Guy Pinhas, ontbonden na een teleurstellend avontuur met een grote platenmaatschappij. Wino stortte zich in harddrugs als alcohol en speed, raakte aan lager wal en werd uiteindelijk uit zijn troebele poel gehesen door bassist Dave Sherman en drummer Gary Isom. Het nieuwe metaltrio, oorspronkelijk Shine geheten, maakt als Spirit Caravan een montere en bevlogen indruk. Duidelijk is, dat de composities van Spirit Caravan vooral van Wino afkomstig zijn: Jug Fulla Sun zou moeiteloos door kunnen gaan voor een Obsessed-album. De donkere, groovende ritmesectie, de doorleefde stem van Weinrich en zijn meesterlijke gitaarriffs en -soli laten daar geen twijfel over bestaan. Europese tour volgt in september.

Goatsnake - I (Rise Above Records/ Music For Nations/ Rough Trade/ M7.862)

Spirit Caravan - Jug Fulla Sun (Tolotta Records/ De Konkurrent/ TOL 04)

    • Annemiek van Grondel