Getronics uitblinker op vast Damrak

Royale winsten kernmerkten veel fondsen vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs. Koploper was automatiseerder Getronics, dat onverwacht goede halfjaarresultaten publiceerde. Het aandeel, op de nominatie voor een plaatsje bij de 25 belangrijkste fondsen op het Damrak, noteerde rond het middaguur 3,25 euro hoger op 41,50 euro.

De AEX-index van die 25 hoofdfondsen bereikte vroeg in de middag een niveau van 554,17 punten, ruim 12 punten hoger dan het slot van gisteren. Daarmee pakte de beurs weer 2,3 procent terug van de forse teruggang in de voorbije weken.

Voornaamste reden voor de goede stemming onder beleggers was de periodieke rapportage van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed. Die signaleert aanhoudende groei van de Amerikaanse economie, maar tegelijk een bescheiden loonontwikkeling. Dat dempte gisteren op Wall Street al de angst voor inflatie en een gevreesde renteverhoging en leidde tot een flinke stijging van de koersen.

Assurantieconcern Aegon, dat vandaag de overname van een Brits `levenbedrijf' bekendmaakte en zijn winstprognose verhoogde, voegde aan de koerswinsten van de laatste dagen 3,5 procent toe op 79,60 euro.

Ook andere financiële waarden deden het goed. ING steeg 1,55 euro naar 47,65 en verzekeraar ASR 1,20 euro naar 57,65. Bij ING plaatste een handelaar de kanttekening dat het hier vooral om een technisch herstel ging. Datzelfde was volgens hem het geval bij Philips, dat 3,40 euro aantrok naar 92,50.

Zwaargewicht Koninklijke Olie ging 1,75 euro omhoog naar 61,10. Handelshuis Hagemeyer en chemieconcern DSM boekten zelfs winsten van zo'n 4 procent. ASM Lithography, producent van machines voor chipfabricage, won 2,95 euro op 61,80. Met een winst van rond de 5 procent leidde het fonds de dans bij de AEX-fondsen.