Getronics: millennium treft markt nauwelijks

Getronics verwacht dat de bestedingen aan informatie- en communicatietechnologie in Europa de tweede helft van dit jaar ondanks de problematiek rond de millenniumwisseling blijven toenemen. Alleen in de verkoop van software en nieuwe systemen voorziet bestuursvoorzitter C. van Luijk een bescheiden afname van de groei. Dat zei hij vanmorgen bij de presentatie van de halfjaarcijfers van het automatiseringsbedrijf.

Mede dankzij de overname van Wang liet Getronics een explosieve groei van de winst en de winst per aandeel zien, respectievelijk met 57 en 53 procent tot 80 miljoen euro en 0,89 euro. Op de beurs won het aandeel Getronics 9 procent op 41,70 euro.

De groei van de winst per aandeel over het hele jaar zal echter lager uitkomen, aldus Van Luijk. Dit is het gevolg van de toename van het aantal uitstaande aandelen door de emissie die Getronics deze zomer deed ter financiering van de overname. De afschrijving op de zogeheten goodwill (bedrag boven de boekwaarde) die Getronics voor Wang betaalde telde slechts een maand mee in de halfjaarresultaten.

De omzet van Getronics/Wang groeide met 68 procent en komt over het eerste halfjaar uit op bijna 1,2 miljard euro, vergelijkbaar de omzet van Getronics over heel 1997. Volgens Van Luijk verloopt de integratie van Wang in de organisatie boven verwachting. In niet meer dan 7 van de 44 landen waar Getronics/Wang opereert moeten activiteiten worden samengevoegd. Hij voorziet wel dat de brutomarges (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) zullen dalen tot onder de 9 procent die het bedrijf de afgelopen jaren liet zien. De brutomarge van Wang bedraagt niet meer dan 7 procent.

Getronics begint volgend jaar een grote campagne ter verbetering van de naamsbekendheid. ,,Wij willen niet langer een van de best bewaarde geheimen van Europa zijn'', aldus Van Luijk. In Italië en de VS blijven de sterke merknamen Wang en Olivetti voorlopig gehandhaafd in combinatie met de naam Getronics.