Gemengde signalen economie VS

De Federal Reserve (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) ziet slechts hier en daar tekenen van stijgende loonkosten of inflatie, maar heeft toch zorg over een mogelijk te snelle economische groei.

De Fed presenteerde gisteren het zogenoemde `beige boek', zo genoemd vanwege de kleur van de kaft, dat is gebaseerd op de bevindingen van de twaalf regionale banken van de Verenigde Staten. Het rapport zal worden gebruikt bij de volgende vergadering van de Fed op 24 augustus. Dan zullen de beleidsmakers zich opnieuw buigen over een eventuele renteverhoging. Op de financiële markten vrezen de handelaren dat de centrale bank voor de tweede keer dit jaar de rente zal verhogen om de Amerikaanse economie wat af te remmen.

Volgens het beige boek was eind juli en begin augustus sprake van ,,voortgezette krachtige economische activiteit''. Tegelijk staat in het rapport ook dat de verkopen van de detailhandel in juli iets is vertraagd. Een deel hiervan moet volgens de Fed worden toegeschreven aan uitgeputte voorraden in winkels.

De industriële productie, die was getroffen door de Aziatische crisis, vertoont tekenen van herstel in veel delen van het land, ofschoon in verschillende districten nog voortdurende vertraging wordt gemeld in de textiel- en staalsector.

Volgens het beige boek gaat de huizenbouw in de meeste delen in hoog tempo door, ofschoon er in veel gebieden signalen van afzwakkende activiteit zijn door gebrek aan materialen en geschoold personeel. ,,Tekorten aan werknemers zijn er in New York, St. Louis, Chicago, Dallas en San Francisco,'' zo staat in het rapport. De hittegolf in het Oosten van de Verenigde Staten vormt een bedreiging voor de oogst. In andere gebieden staan de gewassen er volgens de Fed wel goed bij.

,,Wijdverbreide tekorten aan arbeidskrachten duren voort in bijna elk district, maar er zijn slechts weinig berichten van loonstijgingen. Er zijn enkele berichten over prijsstijgingen --grotendeels met betrekking tot huizenbouw – maar er is geen bewijs van een stijging van de consumptieprijzen'', zo staat in het beige boek.

Vorige maand zei voorzitter Alan Greenspan van de Fed voor het Amerikaanse Congres dat hij hard zou optreden als de krappe arbeidsmarkt daadwerkelijk tot inflatie zou leiden. Die opmerking werd algemeen geïnterpreteerd als een signaal dat de Fed op 24 augustus de rente zal verhogen.

De Fed verhoogde de `federal funds rate, het tarief dat banken elkaar onderling berekenen, op 30 juni met een kwart procentpunt naar vijf procent. Het was de eerste verhoging in twee jaar. De banken reageerden onmiddellijk met een verhoging van hun rentetarieven voor consumenten. (AP)