FILMS

Existenz

Canadese science fictionregisseur David Cronenberg trekt de kijker mee in proefsessie met een nieuw soort computerspel. In eXistenZ plugt de speler direct in op zijn centrale zenuwstelsel en dat van de ontwerpster (Jennifer Jason Leigh). Maar op haar hoofd rust een fatwa, uitgesproken door haar vijanden, de Realisten, die ook meespelen. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Camera. Leiden: Kijkhuis Leiden. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: City Theater / Movies.

Nettoyage à sec

Kleine film van Anne Fontaine over de vergeefse poging om onder alle omstandigheden smetteloos te blijven. Mooie jongeman die in een nachtclub optreedt trekt in bij echtpaar dat in een Franse provinciestad een stomerij drijft. De film klopt met de werkelijkheid zonder realistisch te willen zijn, en dat is een verdraaid moeilijke opgave. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster.

Les Parapluies de Cherbourg

In 1964 met een Gouden Palm onderscheiden melodrama van Jacques Demy bezorgde Catherine Deneuve de sterstatus. Nog steeds maakt de wonderlijke vorm van het simpele liefdesverhaal, door de uitsluitend gezongen dialogen op muziek van Michel Legrand en de gewaagde mise-en-scène en kleurstellingen, licht in het hoofd. Amsterdam: Filmmuseum. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

Pleasantville

Plezierige fantasie over twee Amerikaanse tieners uit de jaren negentig die op magiche wijze in een Amerikaanse sitcom uit de jaren vijftig terechtkomen. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat de zoete, zwart-witte wereld van Pleasantville langzaam in kleur verandert – en even zoet blijft. Amsterdam: Cinecenter. Leeuwarden: Club. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Noodbioscoop Scala. Utrecht: Camera/Studio Theater.

Regeneration

In het Schotse militaire hospitaal Craiglockart krijgt psychiater William Rivers in 1917 zowel de war poets Siegfried Sassoon en Wilfred Owen als de op het slagveld stom geworden arbeiderszoon Billy Prior onder behandeling. Zorgvuldige bewerking van Pat Barkers gelijknamige roman, het eerste deel van de trilogie The Ghost Road, door Gillies MacKinnon. Amsterdam: Filmtheater Desmet.

En verder

De Appel Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Daar in dat land Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Elizabeth Apeldoorn: Filmtheater Gigant. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Festen, `The Celebration' Amsterdam: The Movies, Filmtheater Desmet. Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Haarlem: Brinkmann. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt. Hideous Kinky Den Haag: Babylon. Amsterdam: Tuschinski, Cinecenter. Groningen: Camera. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: City Theater / Movies. La vie rêvée des Anges Maastricht: Filmtheater Lumière. Tilburg: Cinecitta. Lola Rennt Leiden: Kijkhuis Leiden. Shakespeare in love Amsterdam: Filmtheater `De Uitkijk`. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg.