`Enorme operatie' in Dagestan

De Russische onderminister van Binnenlandse Zaken Igor Zoubov heeft vandaag een ,,enorme operatie'' aangekondigd om de islamitsche rebellen uit hun bolwerken in het district Botlich te verdrijven.

,,We hebben nu voldoende strijdkrachten en middelen om toe te slaan. Op dit moment voltooien we de verplaatsingen en zijn we begonnen het gevecht aan te gaan'', aldus Zoubov.

Volgens bronnen binnen het Russische leger zijn vandaag speciale troepen tegen de rebellen ingezet. De drie bergdorpen in oosten van Dagestan die in handen zijn van de rebellen, werden tot dusver alleen van afstand bestookt door vliegtuigen, gevechtshelikopters, artillerie en tanks.

Helikopterpiloten zouden de dorpen niet te dicht durven naderen, omdat de rebellen zouden bechikken over Stinger-raketten. Dinsdag werd al een gevechtshelikopter neergehaald.

Ruslands nieuwste premier Vladimir Poetin kreeg gisteren harde kritiek te verduren tijdens een bijeenkomst met leiders van de Federatieraad, de `Eerste Kamer' van het Russische parlement. ,,De maatregelen die in Dagestan worden genomen, zijn niet energiek genoeg'', verklaard voorzitter Jegor Strojev na het onderhoud. ,,We vrezen een herhaling van Tsjetsjenië.'' Poetin zei dat het niet nodig is de staat van beleg uit te roepen in Dagestan. Dinsdag verklaarde hij na een gesprek met president Jeltsin dat de opstand binnen twee weken wordt onderdrukt.

Victor Iljoechin, de voorzitter van de commissie Veiligheid van de Doema, beweerde gisteren in een interview in de Italiaanse krant La República dat het Dagestaanse conflict een nepoorlog is. De opstandelingen zouden betaald worden door het Kremlin om angst en chaos te zaaien, waarna in Rusland de noodtoestand wordt uitgeroepen en de parlementsverkiezing van december wordt geschrapt.

Het aantal rebellen, deels Dagestaanse fundamentalisten, deels Tsjetsjeense troepen, wordt door Rusland inmiddels op 1.200 geraamd. De Tsjetsjeense krijgsheer Sjamil Basajev, bekend om zijn rol in het Tsjetsjeense conflict van 1994-1996 en om een bloedige gijzelingsoperatie in de zuid-Russische stad Boedjonnovsk, leidt de opstandelingen. ,,Geen macht op aarde kan de mujahedeen tegenhouden, behalve de Almachtige, die ze de weg heeft gewezen naar de heilige oorlog'', zei Basajev gisteren tegen journalisten.

De procureur-generaal van Dagestan zei gisteren dat de leden van de `shura van Dagestan', de raad die eerder deze week de onafhankelijkheid uitriep, vervolgd zullen worden. (AFP, AP, Reuters)