Een gegarandeerd wolkenloze eclips

Degenen die zeker wilden zijn van een onbewolkte zonsverduistering boekten een stoel voor de speciale eclipsvlucht vanaf Eindhoven.

Een Boeing 737 van Sabena, compleet met bemanning en stewardessen, voor een vluchtje van anderhalf uur boven Osnabrück om de zonsverduistering te zien. Wat kost dat nou? ,,Gaat je niets aan'', zegt Jerome van der Schaar, directeur van chartermaatschappij Fly You. Maar tachtig betalende passagiers keer 550 gulden, dat kan toch nooit uit? ,,Nee, dat kan niet uit'', zegt van der Schaar. ,,Voor ons was het meer een promotietrip. En het was prachtig, toch?''

Eindhoven Airport, negen uur. In de vertrekhal verzamelen zich de ruim honderd eclipswatchers die zeker weten dat ze op 15.000 voet geen last van de bewolking zullen hebben. Onder hen de relaties van de chartermaatschappij. Onder hen ook de acht winnaars van de prijsvraag van lokale tv-zender TV8, zoals meneer Van der Velden, gewapend met een statief en informatiemap (,,heeft mijn dochter op Internet opgezocht''). En natuurlijk pers, veel pers.

Dj Erik de Zwart, directeur van Radio 538, behoort tot de passagiers die wél hebben betaald voor deze vlucht. Radio 538 maakt er een bedrijfsuitje van, want de Zwart heeft twintig stoelen geboekt ,,voor personeelsleden en relaties''. Tegelijkertijd wordt het nuttige met aangename verenigd: De Zwarts personeelsleden delen overal 538-caps uit (,,dan moet je hem natuurlijk wél opzetten, man'') en ook op de radio zal aandacht worden besteed aan de event. De Zwart: ,,tussen de middag brengt Marko van den Akker zijn nachtprogramma Mark in the Dark, met allemaal toepasselijke plaatjes. Total eclipse of the heart, dancing in the dark. En ik doe staks een verslagje vanuit het vliegtuig.''Even dreigt het mis te gaan met de vlucht. De gecharterte 737 staat op Zaventem met pech. Het alternatieve toestel is ook een 737, maar een verkorte versie en heeft daardoor minder raampjes (,,dus meer beenruimte''). Fly You doet daarom van tevoren een beroep op de `sportiviteit' van de passagiers. ,,Help elkaar om de eclips te zien''. Maar er zijn ook veel extra's. De uit de VS overgevlogen astronoom Marc Verheijen verbaast het publiek met nog onbekende eclips-wetenswaardigheden. Weerman Peter Timofeeff maakt een inschatting van de kans dat gewone stervelingen op aarde niets te zien zullen krijgen.

Eenmaal boven de totaliteitszone begint de Boeing scherpe bochten te vliegen. Terwijl iedereen zich voor de raampjes in de raarste standen wringt om een glimp van de inzettende verduistering op te vangen, ondernemen de Sabena-stewardessen manhaftige pogingen maaltijden en champagne te serveren in het overhellende toestel. Als de totaliteit intreedt, is iedereen ineens stil. Daarna geklap, gejoel. Timofeeff over de intercom: ,,Gefeliciteerd mensen, met uw eerste en laatste zonsverduistering. U bent een van de weinigen die het gezien hebben. Op de grond was het bewolkt.''

    • Steven Derix