Australische bankier schuldig

De voormalige Australische topbankier Simon Hannes (39) is gisteren schuldig bevonden aan handel met voorkennis. Hannes gebruikte vertrouwelijke informatie over de overname van KPN door TNT voor de handel in opties. Daarmee eindigt het grootse Australische voorkennisschandaal. Simon Hannes hangt nu vijf jaar cel boven het hoofd, mogelijk met een boete van 250.000 gulden.

In 1996 kocht Hannes onder een valse naam vlak voor de overname vijf miljoen opties TNT. De deal leverde hem ruim 2,5 miljoen gulden op. De Macquarie-bank waar Hannes bestuurder was, diende zowel TNT en KPN bij de overname van advies.

Hannes heeft tegen de politie altijd volgehouden dat een vriend, met wie hij een investeringsmaatschappij had opgezet, de bewuste transactie heeft gepleegd. Hannes weigerde echter zijn vriend te beschuldigen omdat deze `niet over voorkennis beschikte.' De Macquarie-bank heeft toen de eerste beschuldiging van handel met voorkennis bekend werd Hannes direct op non-actief gezet. Gisteren meldde de bank droog dat Hannes is ontslagen. (Reuters)