Alcoa doet miljardenbod op Reynolds

Één dag na de bekendmaking van het fusieplan tussen de aluminiumbedrijven Alcan, Péchiney en AluSuisse het Amerikaanse Alcoa een tegenzet gedaan om 's werelds grootste producent te blijven. Alcoa wil de eveneens Amerikaanse concurrent Reynolds kopen voor 5,6 miljard dollar.

Alcoa's bod om de Reynolds Metal Co. voor de helft door aandelenruil en de rest in contanten over te nemen, verraste het bedrijf in Richmond, Virginia niet. Want in maart had Alcoa al een vertrouwelijk bod uitgebracht, maar de twee kwamen toen niet tot overeenstemming. Topman Alain J.P. Belda gaf gisteren in een brief zijn collega Jeremiah J. Sheehan tot maandag de tijd om te reageren en dreigde meteen met een vijandige overname: ,,Na die tijd (maandag) zullen wij alle beschikbare mogelijkheden gebruiken om tot een combinatie van onze twee bedrijven te komen.''

Als deze fusie doorgaat komen Alcoa en Reynolds samen op een omzet van 21,4 miljard dollar, iets minder dan de combinatie van het Canadese Alcan, het Franse Péchiney en het Zwitserse AluSuisse-Lonza. Maar in productie- en smeltercapaciteit zou de Amerikaanse combinatie veel groter worden.

Alcoa's bod bestaat uit een bedrag van 65 dollar per aandeel Reynolds. Dat zou een premie van 16 procent voor de aandeelhouders van het bedrijf in Richmond betekenen, op basis van de slotkoers op Wall Street van dinsdag van 56 dollar. Beursanalisten vinden het bod mager, omdat Reynolds dit jaar als hoogste koers 68 dollar heeft genoteerd. Maar Alcoa-topman Belda verklaarde zich in zijn brief bereid ook de hele overname door aandelenruil te voldoen als Reynolds en zijn aandeelhouders daar de voorkeur aan geven.

Gisterochtend vóór het bod van Alcoa bekend werd, steeg de koers van Reynolds nog 87,5 dollarcent tot 56,75 dollar, terwijl de koers van Alcoa 62,5 dollarcent daalde tot 65,81 dollar. Direct daarna werd de handel in de twee aluminiumfondsen opgeschort.

Alcoa zal volgens kenners van de branche bij de Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten problemen ontmoeten om toestemming voor de fusie te krijgen, want de positie van het nieuwe bedrijf zou op deelmarkten te dominant kunnen worden.

Ook de voorgenomen fusie tussen Alcan, Péchiney en AluSuisse moet nog de fusieautoriteiten worden beoordeeld. Alcoa, actief in 31 landen, had vorig jaar een omzet van 15,3 miljard dollar. Reynolds heeft activiteiten in 24 landen en boekte een omzet van 5,9 miljard dollar.