Aegon koopt Guardian Royal: 2,3 mld gulden

Verzekeraar Aegon heeft voor 700 miljoen Britse pond (2,33 miljard gulden) de divisie levensverzekeringen overgenomen van de Britse concurrent Guardian Royal. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De winst van Aegon in het eerste halfjaar kwam uit op 679 miljoen euro (1,5 miljard gulden), een stijging van 14 procent. Voor het gehele jaar verwacht het concern nu een hogere winst dan eerder was aangekondigd. Aegon rekent op een stijging van 22 tot 25 procent en een toename van de winst per aandeel van 15 tot 18 procent. De winst per aandeel steeg in het eerste halfjaar met 15 procent van 1,03 tot 1,18 euro.

Aegon koopt de divisie van het Franse Axa, dat in mei dit jaar het gehele Guardian Royal had overgenomen voor ongeveer 10 miljard gulden en het vervolgens heeft geïntegreerd met zijn Britse dochter Sun Life. Door de overname stijgt het premie-inkomen van Aegon in Groot-Brittannië met 20 procent van 4 tot 4,7 miljard euro (ruim 10 miljard gulden).

Engeland is naast Amerika en Nederland een van de kerngebieden van Aegon. De verzekeraar nam in 1993 een belang in de lokale pensioenverzekeraar Scottish Equitable en heeft dat in verschillende stappen (voor meer dan 1 miljard gulden) uitgebreid tot een recht op 100 procent van de winst. Vorig jaar droeg Scottish Equitable 229 miljoen gulden bij aan de winst van 2,75 miljard gulden.

Op de Engelse markt voor pensioen- en levensverzekeringen is al enkele jaren een ingrijpend samenklonteringsproces gaande, inclusief nieuwe regelgeving. Groei was voor Aegon noodzakelijk om zijn marktpositie te behouden.

Kleinere coöperatieve verzekeraars worden regelmatig overgenomen door kapitaalkrachtige beursgenoteerde partijen, terwijl marktleider Prudential, die geleid wordt door ex-Reed Elsevier co-voorzitter (en ex-Aegon-commissaris) P. Davis, een grote vermogensbeheerfirma heeft gekocht.

Verder werkt de Britse regering aan de invoering van een nieuw aanvullend pensioen voor `de gewone man', dat de pensioenmarkt zal vergroten. Verzekeraars en andere aanbieders mogen echter niet meer dan 1 procent beheervergoeding voor deze polissen rekenen. Hun reguliere provisies zijn hoger.

Een acquisitie van 2,3 miljard gulden is niet overdreven veel voor Aegon. Begin dit jaar nam de verzekeraar het Amerikaanse Transamerica over voor ruim 19 miljard gulden. In 1996 werd Aegon door de overname van Providian al een grote speler in Amerika. Die aankoop kostte de verzekeraar toen ruim 6 miljard gulden.