Acht vrouwen geronseld voor seksclub

In drie Noord-Limburgse dorpen zijn dinsdag vier personen aangehouden op verdenking van vrouwenhandel. In een seksclub in Ittervoort zijn acht vrouwen ,,onder mensonwaardige omstandigheden''' aangetroffen.

Dit heeft het openbaar ministerie in Roermond gisteren bekend gemaakt. Het bordeel is ontruimd. Zes van de gevonden vrouwen bevonden zich in goed gecamoufleerde berghokken, hetgeen de gebruikelijke gang van zaken bleek te zijn als er vreemde bezoekers kwamen.

De vrouwen, die geen verblijfsvergunning hebben, komen uit Oekraïne, Wit-Rusland, Polen en Roemenië. Na het verhoor worden zij volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in Roermond in principe het land uitgezet, tenzij ze asiel aanvragen.

De in Ittervoort, Haelen en Hoensbroek aangehouden verdachten zijn de 30-jarige E.S., uitbaatster van het bordeel die woont in Haelen, een Oekraïnse man uit Antwerpen, een 41-jarige man uit Hoensbroek en zijn 22-jarige vriendin. De politie volg de de Oekraïense man al lange tijd in samenwerking met buitenlandse politiekorpsen. Hij zou tientallen Oost-Europese vrouwen naar Nederland smokkelen voor het werk in bordelen.

In de seksclub vond de politie behalve de vrouwen ook 200.000 gulden, een vuurwapen en een kleine hoeveelheid cocaïne. Het pand is gesloten door de burgemeester van Hunsel.

In de grensregio's zijn het afgelopen half jaar verschillende buitenlandse bendes opgerold die vrouwen of asielzoekers naar Nederland smokkelden. Zo ontdekte de marechaussee en de Amsterdamse politie onlangs dat het asielzoekerscentrum in Heerlen al jaren had gefunctioneerd als centrum voor mensensmokkel. Ze hield toen 44 verdachten aan, afkomstig uit Irak, Iran en Oost-Europa.

In Zutphen werden twee verdachten in juli veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens grootschalige mensensmokkel. Zij hadden jonge Nigeriaanse vrouwen onder valse voorwendsels naar Nederland gelokt. Ze belandden in een asielzoekerscentrum voor minderjarigen en verdwenen vervolgens allemaal in de prostitutie in Nederland, Italië of België. Ze moesten lange tijd schulden afbetalen bij hun smokkelaars, die dreigden hun familie iets aan te doen als ze niet betaalden.