Aantal faillissementen daalt

De wet die particulieren meer mogelijkheden biedt hun schulden te laten saneren, heeft het aantal faillissementen in het eerste halfjaar van 1999 flink doen dalen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in die periode bijna 2.000 faillissementen tegen ruim 2.700 in dezelfde periode vorig jaar. Deze daling komt volgens het CBS voor een groot deel door de invoering vorig jaar van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Onder deze wet kunnen onder andere kleine ondernemers schuldsanering aanvragen. In de eerste half jaar van 1999 werd dit 2.381 maal verleend.

Het aantal faillietverklaringen is in 1999 in alle provincies gedaald. Hoeveel geld met de faillissementen dit jaar is gemoeid, is nog niet bekend. Het CBS verwacht dat over heel 1998 3 miljard gulden aan vorderingen onbetaald zullen blijven. (ANP)