Aanslag mogelijk initiatie

In de minivan van Furrow vond de politie het boek `War Cycles, Peace Cycles' van Richard Kelly Hoskins, een ideoloog van de Christian Identity-beweging. Die groep gelooft dat Christus alleen op aarde kan terugkeren als alle joden, homoseksuelen en andere ,,satanische krachten'' zijn weggevaagd.

In de Verenigde Staten bestaan talloze extreem-rechtse groeperingen en gewapende milities, die de superioriteit van het blanke ras belijden.

Bij de groepen waaraan Buford Furrow sinds begin jaren negentig verbonden was, stonden racisme en anti-semitisme centraal. Volgens de Southern Poverty Law Center, een organisatie die zogenoemde `haatgroepen' bestudeert, was Furrow een volgeling van de Phineas Priesthood, die het vooral heeft gemunt op homoseksuelen en interraciale huwelijken.

Gisteren toonde de Amerikaanse televisie een foto van Furrow in een uniform van de veiligheidsdienst van de Aryan Nations. Die beweging staat onder leiding van Richard Girnt Butler. Joden en zwarten zijn volgens Butlers `geloof' afstammelingen van Satan, Arische strijders moeten Amerika bevrijden van de joodse controle over de media en de rechterlijke macht.

Volgens The Washington Post kan Furrow ,,een nieuwe generatie raciale strijders'' vertegenwoordigen, die individuele acties verkiest boven gezamenlijk optreden. De schietpartij in het joodse kinderdagverblijf is wellicht ,,een initiatie-rite'', aldus de krant. Leden van de Phineas Priesthood zouden hun inwijding verdienen met individuele daden van terrorisme.