Zonnedans brengt zon tevoorschijn

Ook in Noord-Frankrijk was het bewolkt. Maar precies op het goede moment kwam er een gat in de bewolking en was de corona rond de zon te zien.

Twee minuten voor de totale zonsverduistering voeren tien vrienden uit Amsterdam en Rosmalen een zonnedans op. Hand in hand in een kring draaien ze rond, in het midden klinkt uit een radio de `Mondschein Sonate' van Beethoven. ,,Dit is om een blauwe lucht af te dwingen, en daarna natuurlijk een totale verduistering'', zegt Nanne Doets. Het is een officiele zonnedans, en het lijkt nog te werken ook.

Het is bewolkt in Noord-Frankrijk, maar een minuut na de dans is het laatste streepje zon te zien. En dan wordt het donker. Niet pikdonker, maar wel donker. Aan de hemel is de corona te zien. Een beetje vaal, niet knalhard. Maar iedereen kwam voor de corona. Er klinkt gejuich, er wordt geklapt. ,,Jezus, wat mooi, wat mooooi'', roept Maarten Worp uit Bilhoven. ,,Dit is iedere seconde waard!'' Zijn vrienden beamen het: ,,Zeker weten''!

Het gat in de bewolking kwam precies op het goede moment. De hele ochtend was het bewolkt. Op een heuvel ten Noorden van Rozoy staan ruim zestig auto's, Belgen en Nederlanders. Een mooi uitzicht over de gele korenvelden, richting het westen. ,,Dan kan je de schaduw van de maan zien aankomen'', zegt Eric van Doorn.

De kampeerstoeltjes zijn uitgeklapt, er wordt koffie gezet op butagas en de camera's zijn op statieven gezet. Een observatorium in de open lucht. Gerda Blom campeerde vannacht in Rocroi, ze is speciaal voor de zonsverduistering gekomen. ,,Toen ik vanmorgen wakker werd en regendruppels op de tent hoorde dacht ik meteen: shit.''

De eclipsjagers laten hun humeur niet bederven. Bij elk helder moment worden de brilletjes opgezet. ,,Mama, ik zie het weer!'', roept Astrid (10) als de zon even door de wolken komt. ,,Zie je dat, zie je dat, er is al weer een stuk uit de zon. Het gaat echt heel rap nou'', zegt Maarten Worp.

Mechteld Schwartz uit Amersfoort vertrok maandag, ze is een beetje teleurgesteld: ,,Natuurlijk, wat denk je? Maar ik laat mij geen drama aanpraten, hoor.'' Ze heeft de auto geparkeerd op een klein weggetje tussen de weilanden. ,,Ik heb toch een soort `Stonehenge-gevoel, terwijl ik hier sta.''

Op het terrein van Jan en Astrid Rutgers in Blanchefosse is gisteravond een eclipsfeest gehouden. Zestig vrienden en familieleden zijn overgekomen uit Nederland en hebben overal tenten opgeslagen, het land van de boer ernaast is er voor het gemak bijgetrokken. Jan heeft in de tuin, naast een totaal vergane Citroën Traction Avant, van beton een douche en wc gebouwd. ,,Dit is natuurlijk een prachtig excuus om gezellig samen te zijn.''

Zwager Ben is chef-kok bij de marine en zorgt voor het eten. Hij somt op: 750 biertjes, 160 satétjes, kilo's braadworst, zestig stokbroden en ongeveer een halve kubieke meter salades. Hij heeft gisteren een dag in de keuken gestaan, maar is niet minder opgewekt. ,,Geen probleem, beetje schipperen met de ruimte'' zegt hij in de kleine keuken. Het bier, heel belangrijk, is koud gehouden door een roulatiesysteem in de ijskast en opslag in de kelder.

Een andere zwager, Egbert Nagtglas Boot, heeft speciaal een lezing over de zonsverduistering voorbereid. Hij had zich een beetje ingelezen. ,,Je kan de maanschaduw met tweeduizend kilometer per uur zien aankomen.''

Op de `camping municipal' in Signy l'abbay kijkt Amber Brouwer (10) door een zwartgeschilderde schoenendoos met een filter uit een lasbril. ,,Die kan je overal kopen'', zegt vader Jan. Hij vertrouwde de eclipsbrillen niet en dus knutselde hij zelf iets in elkaar.

De opwinding over de zonsverduistering is een beetje opgeklopt, vinden de gasten van Jan en Astrid Rutgers. ,,De officiële campings hebben het eclipsgebeuren uitgevonden'', denkt Nagtglas Boot. ,,Ja, het is allemaal geldklopperij'', vult Jesse Breebaart aan. Op de campings in de provincies Aisna en Thierache blijkt de drukte wel mee te vallen. De grote campings hebben al een tijdje geen plaats meer, maar op kleinere kampeerplaatsen is nog ruimte. En sommige boeren hebben nog snel het gras gemaaid en kondigen langs de weg een `camping eclipse' aan.

De meeste Nederlanders zijn maandag of dinsdag aangekomen in Noord-Frankrijk. Ze verblijven, behalve op de campings, bij vrienden. In dit gebied, de uitlopers van de Ardennen, hebben veel Nederlanders een buitenhuis. ,,Je kan hier makkelijk voor een weekend naar toe'', zegt Jan Rutgers.

Op het terrein rond het kapitale huis van Jean van der Velden in Chaumont Percién logeren veertien vrienden. ,,Het is een grote gezelligheid. De zonsverduistering is de aanleiding om lekker te eten en goede wijn te drinken. En champagne natuurlijk'', zegt Van der Velden. Om 12.26 uur precies zal hij een fles ontkurken, kondigt hij aan.

Langs de weg kijkt Barbara Drion uit Abcoude naar de hemel. Bewolkt, maar af en toe is te zien hoe de maan voor de zon schuift. ,,It's all in the game, dat hoort bij een natuurverschijnsel'', zegt ze opgewekt. De vrienden uit Amsterdam, die een paar minuten geleden de zonnedans uitvoerden, juichen als de zon weer terugkomt. Het schemert nog, er is een klein streepje zon te zien. ,,Fantastisch hè, geweldig.''

    • Yasha Lange