`Waar is de maan?'

Al een uur voor de verduistering staat een grote menigte in het centrum van Leiden. Ze kijken niet naar boven, maar naar een voetgangersbruggetje verderop. Daaraan bungelt een scherm van twee meter bij anderhalf. De zon is alleen amper te zien. Als er heel af en toe een klein sikkeltje verschijnt, klinkt er gejuich.

Zestig meter verder, op de Korenbeursbrug, staat Vincent Icke in een T-shirt van de Sterrenwacht. Hij is hoogleraar Sterrenkunde aan de Leidse Universiteit. Via een optisch geslepen spiegel van vijftien centimeter doorsnede in een houten frame projecteert hij de zon op het scherm op het voetgangersbruggetje. Tenminste als die een paar seconden tussen de wolken door te zien is.

Victor Willems is speciaal met zijn zoon Igor (8) uit Amsterdam gekomen. ,,Het leek me leuk om van een echte sterrenkundige uitleg te krijgen''. Johanna van Dongen wordt morgen 57 jaar en heeft gevoel dat het komende jaar voor haar bijzonder zal zijn omdat het wordt ingeluid door de zonsverduistering. Ze woont vlakbij, maar wil ,,de verduistering samen met anderen beleven''.

Vanaf half elf 's ochtends is Icke overspoeld met vragen van nieuwsgierige voorbijgangers. ,,Waar is de maan nu gebleven?'', vraagt een man. Icke: ,,Die staat al zo dicht bij de zon, dat we die niet meer zien. Gaat de zon net zo snel als een vliegtuig?'', vraagt een jongetje. ,,Sneller'', antwoordt Icke, ,,misschien kan een supersonisch vliegtuig de zon net bijhouden.'' ,,Kan ik hiermee veilig kijken?'', vraagt een dame en laat een bril zien die ze heeft gemaakt van een cd en karton. Icke raadt het af.

Sterrenkundige Icke voelt zich net een boswachter die opeens een olifant voorbij ziet komen, zegt hij. ,,De zonsverduistering is een bijzondere gebeurtenis en als deskundige is het dan hartstikke leuk om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Iedereen vindt het machtig interessant en wil het naadje van de kous weten.''

Het kwam een paar weken geleden zomaar in hem op dat het leuk zou zijn een groot scherm op te hangen. Icke: ,,Voor mensen die geen eclipsbrilletje hebben , is deze manier honderd procent veilig. En, om eerlijk te zijn, ik hou ook wel van een beetje spektakel.'' Icke heeft voor de eenvoudige spiegel met schermopstelling gekozen omdat er volgens hem zo min mogelijk ,,lagen moeten zitten tussen het natuurverschijnsel en de kijker''. ,,Je kunt wel met allerlei video-apparatuur gaan prutsen, maar dit is tastbaarder. Het is een beetje een houtjetouwtje-constructie. Maar het grappige is dat het principe van de spiegel en het scherm precies hetzelfde is als dat van de professionele telescoop.''

    • Sheila Kamerman