Verzekeraars RZG en Geové samen in zorg

Zorgverzekeraars RZG in Groningen en Geové Verzekeringsgroep in Velp willen per 1 januari 2000 fuseren, zo hebben ze gisteren bekendgemaakt. Gezamenlijk willen ze een breed pakket producten en diensten aanbieden op het gebied van zorg, Arbo en sociale zekerheid.

Het fusiebedrijf, dat verdergaat onder de naam Geové RZG groep, telt 640.000 verzekerden, 840 werknemers (er worden geen arbeidsplaatsen geschrapt) en 1,4 miljard gulden omzet. Het wordt in zijn branche nummer acht van Nederland. Achmea blijft nummer één, met 2,7 miljoen verzekerden.

Volgens bestuursvoorzitter H. Kegel van Geové wordt de fusie ingegeven door twee hoofdmotieven. ,,Wij zijn een particuliere verzekeraar en RZG is vooral een ziekenfonds'', aldus Kegel. ,,Tegelijk zijn er in de politiek nogal wat schommelingen over de vraag of een ziekenfonds er moet blijven voor de lager betaalden of dat zo'n fonds zich tot een algemene volksverzekering moet ontwikkelen. Gezien deze schommelingen leek het ons verstandig zowel een goed ziekenfonds als een particulier fonds te hebben.''

Als tweede fusiereden noemde de Geové-topman de groeiende wens van grotere bedrijven om hun hele hoger en lager betaalde personeel als één collectiviteit te verzekeren. Daarnaast vragen productontwikkeling en marktbewerking in een concurrerende markt om hoge investeringen, die een grote onderneming beter kan opbrengen.

Kegel voorziet dat van de huidige vijftig zorgverzekeraars er de komende jaren hoogstens tien zullen overleven. De rest wordt `opgegeten', onder meer door de druk van de torenhoge automatiseringskosten. Verder beklaagt Kegel zich over het wispelturige Haagse beleid waarbij steeds weer nieuwe uitzonderingen worden bedacht op pas ontwikkelde wetgeving die soms kort na hun invoering al weer worden opgeheven. Hij voorziet voorlopig geen nieuwe overnames door Geové RZG; alle energie is nodig voor de voorgenomen fusie.

RZG is flink groter dan Geové. Met 660 werknemers behaalt de Groningse groep een omzet van 1,2 miljard gulden. Geové heeft 180 mensen in dienst, die vorig jaar 190 miljoen gulden omzet boekten. Bestuursvoorzitter van Geové RZG wordt RZG-voorzitter H. Schildkamp, Geové-topman Kegel wordt vice-voorzitter.