Utzon adviseur opera Sydney

De Deense architect Jörn Utzon zal als adviseur bij de renovatie van het operagebouw in Sydney worden betrokken. Utzon is de architect van dit wereldberoemde gebouw, maar verliet Australië voordat het gebouw was voltooid wegens onenigheid met de opdrachtgevers over het interieur. De bouw van het gebouw, dat lijkt op een aantal zeilschepen of op parende schildpadden, duurde meer dan tien jaar en viel vele malen duurder uit dan de oorspronkelijke raming.

Het Sydney Opera House wil het nu 25-jarige gebouw met een renovering van vooral het interieur geschikt maken voor de 21ste eeuw. Na de ruzie met het Sydney Opera House zwoer Utzon plechtig nooit meer voet aan land te zetten in Australië. Ondanks zijn betrokkenheid bij de renovatie houdt Utzon zich aan zijn belofte: hij stuurt zijn zoon, die ook architect is, als intermediair. (Reuters)