Overname stuwt koers Akzo Nobel op

Akzo Nobel behoorde vanmorgen tot de grotere winnaars op een Amsterdamse effectenbeurs die werd gekenmerkt door kleine plusjes. In reactie op de voorbeurs bekendgemaakte overname van de veterinaire activiteiten van het Duitse chemieconcern Hoechst ging Akzo Nobel 1,20 euro vooruit op 44 euro, een winst met 2,8 procent.

Akzo Nobel betaalt zo'n 1,5 miljard gulden voor de nieuwe aanwinst. Afgelopen maandag kondigde het aan voor een vergelijkbaar bedrag de vezeldivisie Acordis, lange tijd het zorgenkindje, van de hand te doen. ,,Het nieuwe profiel van het concern spreekt beleggers aan'', constateerde een handelaar.

De AEX-index bereikte rond het middaguur een niveau van 541,32 punten, een toename met 4,53 punten. Met die stijging lag Amsterdam in lijn met de rest van de Europese beurzen.

Onder de hoofdfondsen waren slechts enkele verliezers. Koninklijke Olie liet 95 eurocent liggen op 59,85, levensmiddelenconcern Unilever gaf 75 eurocent prijs op 66,30. Chemieconcern DSM zette de geleidelijke teruggang van de laatste dagen voort met 40 eurocent daling op 120,50.

Het peloton van stijgende AEX-fondsen werd opnieuw aangevoerd door ASM Lithography. De producent van machines voor chipfabricage steeg met 3,7 procent naar 58,60 euro.

Volgens commissionairs was de handel over de gehele linie dun. ,,Beleggers zijn heel klein aan het kopen. Ze zijn er nog niet van overtuigd dat de markt niet nog een keer naar beneden kan.''

De AMX-index van middelgrote fondsen hikte vanochtend tegen de grens van 600 punten aan. Rond het middaguur was 0,6 procent winst geboekt op 599,69 punten. Op de lokale markt straften beleggers Airspray, fabrikant van verstuivers voor spuitbussen, af voor een tegenvallende 36 procent winstgroei. Het fonds daalde 3,70 op 21,20 euro.