Opkomst der digitalen

Digitale satelliettelevisie wordt, in de landen waar de techniek serieus is geïntroduceerd, steeds gewoner. Je kunt het zien aan de nieuwsgroepen op Internet over het verschijnsel. Jarenlang heeft de Franse nieuwsgroep, fr.rec.tv.satellite, vol gestaan met klachten van schotelbezitters: de zaak deed het niet, men begreep niet hoe de ontvangers werkten. Of men was eenvoudig de weg kwijt.

De Franse situatie is dan ook behoorlijk gecompliceerd, met drie concurrerende aanbieders: Canal Digital (van Canal+), TPS en Absat. Net als in Nederland heeft Canal+ een eigen codeersysteem geïntroduceerd (Seca) dat een ontvanger vergt die niet compatibel is met het door de twee concurrenten gehuldigde systeem.

Alle bittere klachten in de nieuwsgroep lijken nu echter tot staan gekomen. De meer dan een miljoen Fransen die al digitaal satelliet kijken, blijken inmiddels de weg te weten en de leveranciers van apparatuur weten de problemen van hun klanten te verhelpen.

Blijft natuurlijk de vraag welke van de drie opties te nemen. Het dilemma heeft vooral betrekking op de keuze tussen Canal+ en TPS, dat van ABSat figureert meer als een aanvulling. Canal Digital is het grootste en heeft ook de beste papieren, met Canal+ zelf, de documentaire zender Planète en heel veel filmrechten. Maar het aanbod van TPS wordt hoe langer hoe meer evenwaardig, en bovendien heeft TPS het voordeel dat je er ook mee naar de in Frankrijk analoog via aardse frequenties verspreide zenders kunt kijken. Vooral in bergachtige streken blijkt dat een belangrijk verkoopargument.

De frustraties regeren echter nog in de Britse nieuwsgroep voor satelliet-kijkers uk.media.tv.sky. Al langer keken al een paar miljoen Britten analoog satelliet, dankzij het concern BskyB dat een in Europa lange tijd ongeëvenaard bestel van betaalkanalen exploiteerde. Maar de afgelopen maanden is digitale satellietontvangst van de grond gekomen, tegelijk met de invoering van digitale ontvangst van aardse zenders – het project ONDigital.

Behalve naar tientallen abonneezenders kunnen de klanten van Sky Digital ook naar een aantal van de aardse antenne bekende zenders kijken, zoals BBC1 en BBC 2, Channel 4 en Channel 5. De aloude commerciële ITV wil op de satelliet niet meedoen. Het is wel even wennen: de nieuwsgroep staat vol met schrille klachten over niet-werkende ontvangers, door regen wegvallende ontvangst en wat dies meer zij.

Veel opwinding veroorzaakt ook het – overigens gratis beschikbare – aanbod van de BBC, dat velen als een oneigenlijk gebruik van kijkgelden beschouwen. De BBC heeft op de satelliet (in dit geval de Astra's op 28,2 graden oost) naast de gebruikelijke televisiestations ook BBC Choice (een variatie op BBC 1 en BBC 2), BBC News 24 hours en BBC Knowledge.

En wat vinden we op de Nederlandse nieuwsgroep nl.media.satelliet? Bij ons is satellietontvangst, door de hoge graad van bekabeling, nog steeds een secundair verschijnsel. Sommige vragen keren altijd terug: kunnen de Britse zenders voornoemd in Nederland worden ontvangen (door de technische specificaties van de ontvangers van BSKyB is dat in de praktijk bijna onmogelijk); wanneer komt de Vlaamse televisie op de satelliet (daar zijn geen plannen voor). Een wens wordt vaak geuit: de instelling van een voor Nederlanders open betaalpakket, zodat ook zij op de satelliet naar Eurosport, MTV, Discovery en andere themazenders kunnen kijken – op de camping of als de plaatselijke kabelmaatschappij die niet wil doorgeven. Een dergelijk boeket voor Nederland is echter enkele jaren geleden bij gebrek aan belangstelling opgeheven.

    • Raymond van den Boogaard