Nederlandse hulp tegen inktvraat Bach-notities

Drie deskundigen van het Instituut Collectie Nederland (ICN) gaan de Staatsbibliothek zu Berlin helpen met het redden van de door inktvraat aangetaste handschriften van Bach.

De Duitse staatsbibliotheek bezit de vrijwel volledige nalatenschap van handschriften van Johann Sebastian Bach, die in totaal 13.500 bladen omvat met daarop de partituren van meesterwerken als de Messe in H-Moll, de Brandenburgse concerten en de cantates. Daarnaast bewaart de bibliotheek in Berlijn nog eens 100.000 pagina's handschriften van zonen en leerlingen van Bach.

De bibliotheek heeft grote problemen met de Bach-handschriften. De componist krabbelde zijn notities neer met ijzergallusinkt, een inktsoort die oxidatie en aantasting van het gebruikte papier veroorzaakt. Op den duur leidt dit proces, ook wel inktvraat genoemd, ertoe dat er gaten in het papier vallen. Als er niets tegen wordt ondernomen vergaan de documenten compleet.

Het ICN doet sinds 1993 onderzoek naar de oorzaken en mogelijke bestrijdingsmethoden van inktvraat. Onderzoekers Judith Hofenk de Graaff, Han Neevel en restaurator Birgit Reissland hebben zich inmiddels een wereldwijde reputatie verworven, vandaar dat de Duitsers juist hen te hulp hebben geroepen. Het ICN verwacht volgend jaar zomer met aanbevelingen te kunnen komen, waarna een behandelingsplan kan worden opgesteld. (ANP)