Leiden op kop met studie hartziekte

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch centrum hebben de afgelopen jaren wereldwijd het belangrijkste onderzoek op het gebied van hart- en vaatziekten verricht. Zij werden per gepubliceerd wetenschappelijke artikel vaker geciteerd dan artikelen van vakgenoten waar ook ter wereld. De concurrenten wonen overigens om de hoek: onderzoekers van het Dijkzigtziekenhuis in Rotterdam staan op de vierde plaats.

Het Institute for Scientific Information (ISI) in Philadelphia, dat niets anders doet dan wetenschappelijke publicaties catalogiseren en bijhouden hoe vaak ze in andere publicaties worden aangehaald, publiceerde de cardiologiehitlijsten in het tijdschrift ScienceWatch van augustus.

Het ISI levert een soort rapportcijfers voor onderzoekers en hun instituten. De gegevens spelen in de wetenschappelijke wereld een belangrijke rol bij de beoordelingen van wetenschappelijke instituten en het binnenhalen van onderzoeksgelden.

De Leidse hoogleraar biochemie van de bloedstolling dr.R.M. Bertina is de hoofdauteur van het meestgeciteerde artikel dat tussen 1993 en 1997 verscheen. Zijn ontdekking van de bloedstollingsafwijking die nu als factor-V-Leiden bekend staat werd door 962 collega's genoemd.

In Rotterdam is het cardioloog prof. dr. P.W. Serruys die hoog scoorde met zijn artikel over het gebruik van stents. Stents zijn buisjes die tijdens het dotteren op de plaats van de verwijderde verstopping worden achtergelaten. De onderzoeker met de beste serie hoogscorende publicaties is de Leidse epidemioloog dr. F.R. Rosendaal (net hoogleraar geworden) die met 8 hoogscorende publicaties op de hitlijst van bestscorende onderzoekers op nummer 10 staat.