Kerk Servië neemt toch weer afstand van oppositie

De Servisch-orthodoxe kerk heeft de oppositie tegen president Miloševic gisteren een onverwachte slag toegebracht door te beslissen toch niet deel te nemen aan een demonstratie tegen president Miloševic op 19 augustus.

Eergisteren nog wist patriarch Pavle, de leider van de Servisch-orthodoxe kerk, de belangrijkste leiders van de Servische oppositie in Belgrado rond de tafel te krijgen. Dankzij de patriarch spraken voor het eerst sinds 1997 spraken de gezworen vijanden Zoran Djindjic en Vuk Draskovic met elkaar. Pavle wekte de indruk dat hij de al eerder aangekondigde demonstratie van 19 augustus zelf zou leiden.

Gisteren echter liet de kerk in een schriftelijke verklaring weten dat ,,een demonstratie niet de geschikte plek is voor een hoofd van de kerk om zijn mening te uiten''. De verklaring kwam na een vier uur durende vergadering van de Heilige Synode, het hoogste orgaan van de kerk, over de vraag hoever de kerk kan gaan in haar bemoeienis met de politiek.

In de verklaring herhaalde de kerk haar oproep aan president Miloševic om af te treden en het landsbestuur over te dragen aan een brede overgangsregering die zich zou moeten richten op herstel van de economie en de voorbereiding van vrije verkiezingen. Ook werd steun uitgesproken aan ,,alle democratische en vredelievende krachten''. Maar verder dan dat wil de kerk dus niet gaan.

Waarnemers interpreteren de verklaring van de kerk als een grote tegenslag voor de oppositie, die het morele gezag van de geestelijken goed hadden kunnen gebruiken. Onduidelijk is in hoeverre de scherpe afkeurende reactie van regeringszijde op de eerdere bemoeienis van patriarch Pavle met de oppositie een rol heeft gespeeld bij de beslissing van de synode. De regeringskrant Borba kritiseerde de kerkelijke leider er gisteren van de kant te kiezen, ,,van degenen die oproepen tot burgeroorlog, rellen, vergoeilijking van NAVO-agressie en de destabilisering van het hele land''.

De Servisch-orthodoxe kerk heeft niet de gewoonte zich actief met politiek te bemoeien. De kerk brak echter met deze traditie tijdens een bijeenkomst van de synode in juni, kort na het einde van de NAVO-aanvallen op Servië. De synode kwam toen met de oproep aan Milosevic om af te treden, een oproepe die dus gisteren nog eens werd herhaald. (Reuters)