`Kauwgom op stoep is ook bijzonder'

Meer dan duizend mensen staan en zitten op de Dam. Ze kijken richting de zon, maar de wolken schuiven er af en toe voor. Een jongen met een plastic zak loopt door de menigte. ,,Brilletjes, echte eclipsbrilletjes''. Hij stopt bij twee Italiaanse toeristen. ,,Fifteen guilders'', zegt hij. ,,Two for 25''. Het echtpaar staat even te twijfelen. Dan verkoop ik ze wel aan iemand anders, mompelt de jongen. Ja, hij verdient er aardig aan. Ongeveer 12,50 per brilletje.

De eclips is net begonnen. Televisiemaker Wim T. Schippers loopt langs Peek & Cloppenburg. Hij was niet van plan te gaan kijken, maar hij gaat toch even naar huis. Want hij heeft nog ergens een lasbril liggen. ,,Er is wel een beetje de sfeer aangepraat dat dit bijzonder is. Maar als beeld is het natuurlijk helemaal niet zo bijzonder.'' Hij wijst naar de grond. ,,Kauwgum op de grond is net zo bijzonder''. Maar hij snapt de opwinding wel. ,,Mensen realiseren zich weer even dat we in het heelal leven.''

,,Ach so'', had de Duitser Rick Lup een uur eerder uitgeroepen. Hij zit een groot, grijs futuristisch kunstwerk op wielen te bewaken. Het `panoramahuis', waarin je alles op zijn kop ziet, staat midden op de Dam. Toeristen waren al bij hem gekomen of het ding iets met de eclips te maken had. Maar hij had er niets van begrepen. ,,Eclips, was ist das'', vraagt hij. Na enige uitleg klaart zijn gezicht op. ,,Ah, kan ik dat straks ook zien? Leuk'', mompelt Lup in gebrekkig Nederlands.

Het gebruikelijke groepje junks op de trappen van Albert Heijn heeft wel van de eclips gehoord. ,,Maar de lol is er vanaf'', zegt Philip zacht, een jongen met een schots en scheve tandenrij. Hij heeft de kranten over de eclips gelezen. ,,Ik heb biologie gestudeerd. De papegaaien in het Vondelpark waren gisteren al van slag.'' Dat de media het allemaal al hebben opgeblazen is ontzettend jammer. ,,Het was veel gaver geweest als ze het niet hadden aangekondigd. Dan was het pats, donker geweest. En had niemand er een flikker van gesnapt''.

In de Bijenkorf zijn tientallen verkopers en verkoopsters even na twaalven gewoon aan het werk. Een jonge vrouw, Ingrid Weting, staat op de damesmode-afdeling een paar handdoeken te vouwen. Een ,,beetje teleurgesteld'' is ze wel, want ze heeft pas om half twee pauze. ,,Ik had het toch graag willen zien. Vanavond op televisie is toch niks''.