Joodse crèche in Amerika beschoten

Bij een gewapende aanval gistermorgen op een joods kinderdagverblijf bij Los Angeles, zijn vier kinderen en een volwassene gewond geraakt. Het was het laatste incident in een serie schietpartijen in de VS.

De Israelische premier Barak en de Amerikaanse president Bill Clinton hebben de overval als een `laffe en zinloze daad' veroordeeld. De politie maakte vanochtend nog jacht op de schutter die zich had verschanst in een motel.

Een dag eerder, eveneens in de buurt van Los Angeles, schoot een man vier mensen dood, verwondde er twee, en ontvoerde tijdens zijn vlucht een vrouw die hij ook verkrachtte. Waarschijnlijk ging het hierbij om een wraakneming van een man op de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin.

Ondanks het gewelddadiger karakter van deze schietpartij, oogstte de aanval op het kinder-opvangcentrum meer commentaren, met name van joodse organisaties.

,,Deze afschuwelijke aanval herbergt de twee kwaden van wapengeweld en anti-semitisme'', zei Phil Blaum, directeur van het Amerikaans Joods Congres. Het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles berichtte dat in de bestelwagen waarmee de schutter vluchtte, teksten van een lid van de Amerikaanse nazipartij zijn aangetroffen.

Twee maanden geleden kwamen twee mensen om bij een schietpartij in Chicago waarbij een lid van de blank-protestantse `Wereldkerk van de Schepper' het had voorzien op joden, aziaten en zwarten.

Een blanke man van ongeveer 38 jaar oud kwam gistermorgen het joodse opvangcentrum voor driehonderd kinderen binnen, gewapend met een Uzi. Eerst schoot hij in de lobby de 68-jarige receptioniste neer, en begon daarna in de ruimte erachter in het wilde weg om zich heen te schieten.

Daarbij raakte hij een zestienjarig meisje, en drie jongetjes van vijf, zes en acht jaar. Die van vijf jaar werd met zware schotwonden in het linker been en de buik met spoed geopereerd en maakt het na een operatie van zeven uur volgens de artsen nu goed.

De meeste kinderen speelden buiten tijdens de aanval of brachten een bezoek aan het Museum van Tolerantie in Los Angeles.

Na zijn aanval vluchtte de man, gevolgd door een politiemacht van auto's, helikopters, en honden. Hoewel hij aan hen wist te ontsnappen, kon de politie hem later toch weer in een motel traceren nadat de dader een auto had gekaapt. Een belegering van het motel, zo'n tien kilometer van het joodse kinderdagverblijf, volgde. (AP, AFP, Reuters)