John Cleese op de bres voor de papegaai

De Britse komisch acteur John Cleese gaat meewerken aan een wereldwijde campagne om papegaaien te beschermen. Een op de vier papegaaiensoorten wordt met uitsterven bedreigd, volgens dierenbeschermingsorganisaties als de World Parrot Trust en het Wordwide Fund for Nature. Beide organisaties zetten een actieplan op om papegaaiensoorten te redden, meldt de BBC.

De steeds verdergaande aantasting van het leefgebied, de oerwouden, en de dierenhandel zijn de voornaamste redenen voor de dreigende ondergang van 58 van de 330 papegaaiensoorten. Van de Braziliaanse Spix ara is nog maar één mannetje in leven; de 54 resterende Nieuw-Zeelandse uilenpapegaaien of kakapo's krijgen een hormoonbehandeling van hun beschermers in de hoop dat de vogels zich sneller vermenigvuldigen. Voor iedere papegaai die de dierenwinkel bereikt, sterven er vier, schatten de organisaties. Ze willen scherpere maatregelen om de leefgebieden te beschermen en om de handel tegen te gaan. Ook komt er een publiciteitscampagne met medewerking van John Cleese, die uitlegt: `Een papegaai als huisdier vraagt net zoveel aandacht als een mensenbaby, en dat 50 jaar lang. Daarom, denk na voordat u een papegaai in huis neemt.' Cleese is ondermeer beroemd geworden met de sketch over een dode papegaai in het komisch programma Monty Python. In de `Dead parrot'-sketch brengt hij een papegaai terug in een dierenwinkel, met de klacht dat het dier dood is. De winkeleigenaar weigert dit echter te geloven, waarop Cleese in een tirade uitbarst: `Deze papegaai is niet meer. Hij is opgehouden te bestaan. Hij heeft de geest gegeven, hij gaat zijn Schepper ontmoeten. Dit is een papegaai zaliger. Een lijk. Hij rust in vrede. Als u hem niet op zijn stok had vastgespijkerd, zou hij nu onder de zoden liggen en madeliefjes omhoog drukken. Dit is een ex-papegaai.'