Jennifer Paterson (1928-1999)

De motorfiets staat stil: Jennifer Paterson, een van de Two Fat Ladies die sinds drie jaar een opmerkelijke kookshow voor de BBC maakten, is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Ze was een kettingrookster en deed daar ook voor de camera niet geheimzinnig over; regelmatig bungelde er een sigaret in haar mondhoek. Vorige maand moesten de opnamen voor de vierde serie worden onderbroken omdat ze ziek werd. Haar collega Clarissa Dickson Wright was net van plan haar vandaag in het ziekenhuis een blikje kaviaar te brengen: ,,Jennifer zag het nut van bloemen niet in – ze had liever kaviaar.''

Getooid met een zware hoornen bril was Jennifer Paterson (links op de foto) de gangmaakster op de motorfiets, met Clarissa in de zijspan. Samen reden ze wekelijks naar een ongebruikelijke locatie, waar ze de maaltijd verzorgden: een cocktailparty op de Braziliaanse ambassade, een pension in Wales, een wegrestaurant, een nonnenklooster of een cricketclub – het kon zo gek niet zijn of er viel een smakelijk diner te maken. Daarbij was Jennifer degene die tijdens de werkzaamheden graag uitbarstte in een lied uit haar kinderjaren of een tirade tegen vetvrij koken.

De Two Fat Ladies, dit najaar ook weer te zien op RTL5, werden pas in 1996 door een BBC-functionaris samengebracht. Jennifer Paterson had toen al een kleurrijk leven achter de rug. Ze werkte als lerares Engels in Portugal, woonde in Venetië, op Sicilië en in Libië, en werkte in de jaren vijftig in Engeland achter de schermen bij een show met een verborgen camera. ,,Mijn hele leven is één grote vergissing geweest'', zei ze eens, ,,omdat ik nergens goed voor was opgeleid. Ik heb altijd alles aangenomen wat er op mijn weg kwam.''

Pas toen ze al ver in de vijftig was, vond ze haar draai met een kookrubriek in het blad The Spectator, en daarna kwam de BBC. Clarissa en Jennifer kenden elkaar nauwelijks, ,,maar tijdens de eerste opnamedag was het al alsof we ons leven lang samen hadden gekookt.'' Hoe het verder moet, is nog onduidelijk. In elk geval zullen de Two Fat Ladies nog menigmaal worden herhaald.

(Tekst Henk van Gelder, foto AP)