Internationale beurzen

LONDEN

De Europese beurzen herstelden zich vanochtend met bescheiden stijgingen van de terugval gisteren. De FTSE-index van de Londense beurs kwam weer nipt boven de grens van 6.000 punten.

Vooral banken en telecomfondsen, gisteren de grote verliezers, toonden herstel. Een onverwacht sterke daling van de Britse werkloosheid hield de toename van de index beperkt tot 0,4 procent op 6.001 punten.

FRANKFURT

De index van de effecenteburs in Frankfurt, die gisteren even onder de 5.000 punten terechtkwam, herstelde zich vanochtend met een half procent. De DAX-index gaf een verbetering met 23 punten aan op 5.024. Chemieconcern Hoechst, dat zijn veterinaire divisie aan Akzo Nobel verkoopt in het kader van een bredere herstructurering, leverde 0,2 procent van zijn beurswaarde in. Het industriële en energieconglomeraat Veba zat in de hoek waar de klappen vielen, ondanks presentatie van een verdubbelde halfjaarwinst.

PARIJS

De beurs van Parijs boekte bijna een procent vooruitgang. De CAC-index noteerde tegen het middaguur 39 punten hoger op 4.285.

TOKIO

De Japanse beurs kwam nauwelijks in beweging. De Nikkei-index sloot in Tokio 9,07 punten hoger op 17.211,16, een plusje van 0,05 procent. Gebrek aan groot nieuws en het wachten op een renteverhoging in de VS hielden beleggers aan de zijlijn.

De beurs van Korea liet 2,5 procent liggen, terwijl Hongkong de handel beëindigde met een verlies van 1,26 procent. De Australische beurs sloot met een verlies van 0,8 procent.

NEW YORK

De handel op de effectenbeurs van New York stond gisteren in het teken van vrees voor een renteverhoging in de Verenigde Staten. De Dow-Jonesindex stond de hele dag in de min, maar wist het verlies tegen het einde van de handel wel te beperken. De index sloot 52,55 punten lager op 10.655,15. Volledig tegen de draad in was het aandeel Wal-Mart. De grootste supermarktketen ter wereld maakte een recordwinst en -omzet bekend over het tweede kwartaal dit jaar. Het aandeel steeg met bijna 7 procent. Aluminiumconcern Alcoa was ook beter (1,2 procent). Aanvankelijk zakte de koers door de fusieplannen van Alusuisse, Péchiney en Alcan, maar een samenwerkingsovereenkomst met een Turks concern gaf de koers van Alcoa weer steun.