India haalt toestel van Pakistan neer

De internationale gemeenschap heeft India en Pakistan opgeroepen tot zelfbeheersing nadat de Indiase luchtmacht gistermiddag een verkenningsvliegtuig van de Pakistaanse marine had neergeschoten boven een moeras in het grensgebied aan de Arabische Zee.

De Pakistaanse regering dreigde gisteren direct met een `passend antwoord' op de Indiase `daad van agressie'. Ze riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de Indiase aanval op het toestel te veroordelen en India onder druk te zetten om een `zinvolle' dialoog over de omstreden deelstaat Kashmir te beginnen met Pakistan. Daarnaast eiste de Pakistaanse minister van buitenlandse zaken, Sartaj Aziz, dat New Delhi zijn excuses aanbiedt voor het incident, dat aan alle zestien inzittenden het leven kostte.

In New York riep de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, beide landen op de kalmte te bewaren.

De afgelopen maanden balanceerden India en Pakistan al op de rand van oorlog nadat honderden islamitische guerrillastrijders een aantal strategische bergtoppen in het Indiase deel van de omstreden bergstaat Kashmir hadden bezet. Gisteren werden de legers van beide landen opnieuw in hoogste staat van paraatheid gebracht.

Een MiG-gevechtsvliegtuig van de Indiase luchtmacht schoot het marinevliegtuig gisteren neer op de grens tussen de Indiase deelstaat Gujarat en de Pakistaanse provincie Sindh. Volgens India had het toestel het Indiase luchtruim met zeker zes kilometer geschonden. Volgens Pakistan ging het om een oefenvlucht in het Pakistaanse luchtruim. Islamabad zei dat het vliegtuig in Pakistan terecht kwam, op twee kilometer van de grens met India.

In beide hoofdsteden werden vandaag de `bewijzen' getoond van de locatie van het toestel. De Pakistaanse regering liet videobeelden van smeulende wrakstukken in het moeras zien. De Indiase regering vloog wrakstukken, waaronder delen van de cockpit en een van de vleugels, naar New Delhi om te tonen dat het toestel op Indiase bodem terecht was gekomen.

Een woordvoerder van de Pakistaanse marine sloot vanochtend niet uit dat het Indiase leger de wrakstukken van Pakistaans grondgebied had meegenomen voordat de Pakistanen ter plaatse waren. ,,Het duurde twee tot drie uur voordat het Pakistaanse leger arriveerde. Sindsdien wordt het wrak bewaakt'', aldus de woordvoerder in Karachi. Het gebied, een moeilijk toegankelijk moeras, is zeer dun bevolkt.

Volgens de Indiase regering had de Indiase luchtmacht het toestel verscheidene keren gewaarschuwd dat het moest terugkeren naar het Pakistaanse luchtruim. Het was volgens India de negende keer binnen drie maanden dat een Pakistaans toestel het Indiase luchtruim had geschonden.

Het incident lijkt te leiden tot een nieuwe propagandaoorlog tussen de regeringen van India en Pakistan, die de internationale gemeenschap er allebei van proberen te overtuigen dat de ander uit is op agressie. Analisten in New Delhi en Islamabad gingen er vanochtend van uit dat de ware toedracht van het incident vermoedelijk nooit boven water zal komen.

India en Pakistan hebben sinds hun onafhankelijkheid en deling in 1947 drie keer oorlog gevoerd, twee keer over Kashmir en één keer over de afscheiding van Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh, van Pakistan. Beperkte militaire confrontaties tussen de twee landen komen ook in vredestijd regelmatig voor.

    • Rob Schoof