Fusie-akkoord voor marktleider in aluminium

De aluminiumconcerns Alcan, Pechiney en AluSuisse-Lonza hebben vanochtend meegedeeld dat hun onderhandelingen al hebben geleid tot een fusie-overeenkomst die binnen zes maanden rond moet zijn. Gisteren bevestigden de concerns nog dat er `gesprekken' aan de gang waren, maar dat een fusie nog onzeker was.

Samen hadden de drie, die zich voorlopig APA noemen (Alcan-Pechiney-Algroup), in 1998 een omzet van 21,6 miljard dollar (44,3 miljard gulden). APA wordt volgens eigen zeggen het ,,grootste aluminiumbedrijf ter wereld'' en marktleider in de wereld in flexibele en speciale aluminiumverpakkingen, waarin de omzet 4,2 miljard dollar beloopt (8,6 miljard gulden).

Bestuursvoorzitter Jacques Bougie van Alcan wordt de topman van het nieuwe, gefuseerde bedrijf, en de huidige bestuursvoorzitter van Pechiney, Jean-Pierre Rodier krijgt als president en chief operating officer de tweede plaats in de leiding. APA wordt een Canadees bedrijf met het hoofdkantoor in Montreal en regionale hoofdkantoren in Europa; topman Bougie zal in New York zetelen.

De directies verwachten van hun fusie tegen eind 2002 een kostenvermindering van 600 miljoen dollar per jaar te behalen, exlusief het effect van reorganisaties die ze afzonderlijk al in gang hadden gezet. Die waren al nodig door de slechte situatie op de aluminiummarkt en de lage afzetprijzen.

In het nieuwe bedrijf krijgt het Canadese Alcan, de grootste partner, 44 procent van de aandelen, het Franse Peciney 29 procent en het Zwitserse AluSuisse (Algroup) 27 procent. Overeengekomen is dat Alcan het initiatief neemt voor twee aanbiedingen aan de aandeelhouders: 1,7816 aandeel Alcan voor elk aandeel Pechiney en 20,6291 aandelen Alcan voor elk aandeel Alugroup. Bovendien zal Pechiney, als het aanbod wordt geaccepteerd, in totaal 550 miljoen dollar extra dividend of 6,77 dollar per aandeel aan zijn aandeelhouders uitkeren.

Algroup zal zijn divisies Speciale chemicaliën en Energie afsplitsen. Dit bedrijf wordt vrijgemaakt van schulden en krijgt een startkapitaal van 280 miljoen dollar.