Fox verwerft live-rechten op eerste divisie

Televisiestation Fox heeft de live uitzendrechten op de voetbalwedstrijden van de eerste divisie verworven. Na wekenlange onderhandelingen met de clubs gingen de partijen vanochtend uiteindelijk akkoord. SBS6 mag de samenvattingen van de wedstrijden blijven uitzenden, net zoals de omroep dat de afgelopen drie jaar heeft gedaan. SBS6 zegt nooit in de live wedstrijden geinteresseerd te zijn geweest.

Fox gaat twee wedstrijden per week brengen, een op maandag en een op zaterdag. Hoewel de eerste-divisiewedstrijden komende week al beginnen, brengt Fox de wedstrijden pas vanaf half oktober, misschien vanaf eind september. De samenvattingen beginnen al wel op SBS6.

,,Als we het doen, willen we het goed doen'', zegt een woordvoerder van Fox. ,,We moeten nog presentatoren vinden en een productiehuis opzetten. Dat heeft tijd nodig.'' Fox weet al wel dat de wedstrijdverslagen een populair karakter krijgen. ,,Dus geen mannen in pakken in de studio, maar veel jongeren in beeld rond en op de velden, en veel grafische ondersteuning.''

Met het binnenhalen van de televisierechten hoopt Fox zijn weinig florissante positie op de Nederlandse markt te verstevigen. Onlangs werd voor datzelfde doel al de soapserie Goudkust van SBS6 overgenomen. Het station had tot nu toe weinig succes met een gemiddeld marktaandeel van rond de 0,3 procent. Ter vergelijking, marktleider RTL4 scoort momenteel rond de 17, 18 procent. Fox is eigendom van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch (68) die onlangs opzien baarde in Duitsland door de rechten voor de Champions League voor de neus van concurrent Bertelsmann weg te kapen. `TV Haai overvalt Duitsland' was toen de kop in Bild Zeitung. Ook in Duitsland belandden de wedstrijden op een relatief onbeduidende televisiezender, de vrouwenzender TM3, een zender met een marktaandeel van 0,7 procent.

Ook die zender heeft geen enkele ervaring met sportwedstrijden. Die coup kostte Murdoch 960 miljoen gulden. Hij maakt er ook geen geheim van in Duitsland ook in de race te zijn voor de Bundesliga.

De Australiër Murdoch (68), die aan het hoofd staat van een media-imperium dat kranten uitgeeft als The Sun, The New York Post, en televisiezenders als BskyB en Fox en de filmstudio 20th Century Fox is het vijfde mediaconcern ter wereld. Het zet ongeveer 18 miljard per jaar om en telt meer dan 25.000 werknemers. Murdoch bezit al de rechten op de Britse Premier League, en het Amerikaanse basketbal.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond is de overeenkomst met Fox nog niet bekrachtigd. ,,De KNVB moet het groene licht nog geven.''

    • Japke-d. Bouma