Desnoods de stad in

Vier dames van middelbare leeftijd sjouwen met klapstoelen, koelboxen en een koffer. Of de lunch bij de reis inbegrepen zit, vragen ze. Een jong stel past de rugzakken en twee opvouwbare fietsen in de bagageruimte van de bus. Een groep jongens in glimmende trainingspakken geeft een joint door.

De ware eclipsgek beleeft de zonsverduistering individueel en heeft zijn reis en accommodatie tijdig en tot in de puntjes gepland. Amateurs konden eergisteren nog hun busreis boeken. Naar St. Esprit in Luxemburg.

Het is vier uur 's nachts op een van de opstapplaatsen als in totaal zestien bussen van Peter Langhout Reizen vertrekken voor een dagje St. Esprit. Zes uur in de bus voor amper twee minuten totale zonsverduistering en om drie uur 's middags weer terug. De gespreksonderwerpen in de bus laten zich raden: klaart het nog op, zijn we er op tijd en waar gaan we eigenlijk naartoe?

Het raadsel van St. Esprit wordt pas in België opgelost. De reisleidster vertelt dat St. Esprit een plateau is in het oude gedeelte van de hoofdstad. Zij heeft er ,,een hard hoofd'' in dat we nog iets te zien krijgen vandaag. Maar: ,,Als het dit weer blijft gaan we gewoon met zijn allen de stad in'', belooft ze. Ook Frits Egelier voorspelt ,,een fiasco'', maar hij heeft er nu eenmaal voor betaald, zegt hij. ,,En zo heb je toch nog een leuk uitje. Daar heb je het al'', knikt hij als de bus stil staat. Maar de file bij Luik blijkt van korte duur.

De busreizigers zeggen dat ze het voor het geld (69 gulden, inclusief eclipsbril) niet zelf met de auto hadden kunnen doen. Ook Joas van den Berg (16) en zijn 14-jarige zusje hebben de eclipsreis nu bijvoorbeeld zelf kunnen betalen van hun krantenwijk. Hij las over de eclips in het tijdschrift Natuur en Techniek en hij ,,hield altijd al van orkanen en zo''.

Sterrenkunde is ook de hobby van Egelier, ,,daar heb ik de cd-roms van en als ik naar Kreta of Thailand ga, print ik thuis uit hoe de sterren daar staan en die afdruk neem ik dan mee''. Ook nu heeft hij verschillende prints van de zonsverduistering bij zich voor zijn medepassagiers.

Om kwart voor tien klaart de lucht op. De eerste zonnestralen breken door waarop de stemming in de bus omslaat. De gratis eclipsbrillen worden al uit de tassen gehaald. Een konvooi van tourbussen van verschillende maatschappijen rijdt om kwart over tien Luxemburg binnen.

Op St. Esprit worden elke tien minuten nieuwe bussen met eclipstoeristen uitgeladen. Tot iets voor twaalven schittert de zon. Dan kruipen er toch weer wolken voor die het hoogtepunt bederven. Maar de teleurstelling valt mee.

    • Esther Rosenberg