Alle gijzelaars Sierra Leone vrij

Rebellen in Sierra Leone hebben ook de laatste gijzelaars die door hen werden vastgehouden laten gaan. Nadat eerder al de laatste buitenlanders van een groep van ongeveer veertig hulpverleners en militaire waarnemers vrijkwamen, werden gisteren nog eens 20 Nigeriaanse militairen vrijgelaten.

De militairen, vijf officieren en vijftien soldaten van de West-Afrikaanse troepenmacht ECOMOG, maakten deel uit van een groep van die juist probeerde in jungle van het west-Afrikaanse staatje tweehonderd voornamelijk jonge vrouwen en kinderen vrij te krijgen, die dienst zouden hebben gedaan als kindsoldaten en seksslaven.

De laatste gijzelaars werden, samen met de groep van tweehonderd, vrijgelaten nadat hen was verzekerd dat ze niet zullen worden vervolgd. Het is onduidelijk of ze ook de medicijnen en voedselhulp zullen krijgen waar ze om gevraagd hebben. ,,We vragen hulporganisaties medicijnen en voedsel naar het gebied te brengen. Als de rebellen in de buurt zijn, en bereid zijn hun wapens in te leveren, zouden ze eventueel wat kunnen krijgen'', aldus de Sierra Leoonse minister van Informatie.

De gijzeling toont de problemen van de Verenigde Naties en regionale troepen om toe te zien op het vredesakkoord van 7 juli, dat een einde moet maken aan bijna negen jaar bloedige burgeroorlog. Het akkoord werd in de Togolese hoofdstad Lomé gesloten tussen president Ahmad Tejan Kabbah en Foday Sankoh, de leider van Verenigde Revolutionaire Front. De gijzelingsactie werd uitgevoerd door rebellen die zeggen buiten het akkoord gehouden te zijn.

Volgens het akkoord moeten alle kinderen worden vrijgelaten. Maar er zouden nog steeds ongeveer 2000 rebellen in het oerwoud zitten, die zich niets van het akkoord aantrekken. Waarnemers gaan er van uit dat er nog steeds ongeveer 5000 kinderen door rebellen worden vastgehouden.

Sam Bockarie, leider van een kleine rebellengroep die zich nog schuilhoudt in het noorden van Sierra Leone, dreigde gisteren met een ,,totale oorlog''. Hij beschuldigde troepen uit buurland Guinee van aanvallen op militaire posities van zijn rebellengroep. Bockarie houdt president Kabbah rechtstreeks verantwoordelijk voor de aanvallen. ,,De president ,,moet actie ondernemen om het vredesproces gaande te houden'', aldus Bockarie. (AP, Reuters, AFP)