Akzo koopt farma-bedrijf van Hoechst

Chemieconcern Akzo Nobel neemt voor 665 miljoen euro (1,5 miljard gulden) de divisie diergeneesmiddelen over van het Duitse chemieconcern Hoechst. Daarmee wordt Akzo-dochter Intervet in grootte de vierde producent van diergeneesmiddelen ter wereld.

De nieuwe combinatie heeft een omzet van 1,8 miljard gulden. Dat heeft het concern vanochtend bekend gemaakt.

Hoechst was door de Europese Commissie gedwongen zijn dochter te verkopen wegens zijn fusie met het Franse Rhône-Poulenc tot Aventis. Die combinatie houdt een belang in Merial, een joint venture met Merck, dat het grootste diergeneesmiddelenbedrijf ter wereld is met een omzet van 3,5 miljard gulden.

Akzo Nobel kreeg twee dagen geleden een bod van 1,8 miljard gulden op de noodlijdende vezeldivisie Acordis. Als die verkocht is, heeft Akzo nog drie divisies over: verf, speciaalchemie en farmacie. Binnen farmacie is Organon, producent van onder meer de anticonceptiepil Marvelon en het antidepressivum Remeron, verreweg het grootste onderdeel met een omzet van 2,9 miljard gulden in 1998. Volgens Akzo Nobel is het noodzakelijk om schaalgrootte te verwerven in de snel samenklonterende farmaceutische industrie. Met de overname van Hoechst Roussel Vet wordt Akzo Nobel volgens eigen zeggen een van de belangrijkste producenten in deze niche-markt.

Intervet was in grootte de tiende producent van diergeneesmiddelen, de nieuwe combinatie wordt de nummer vier. De producten van beide bedrijven overlappen elkaar nauwelijks. Door de toegenomen schaalgrootte wordt volgens Akzo bovendien het draagvlak voor marketing en onderzoek aanzienlijk versterkt.

Akzo Nobel betaalt de overname, die waarschijnlijk wordt afgerond in het vierde kwartaal, uit eigen middelen en met bankkredieten. Door recente verkopen van een verffabriek (voor ruim 1 miljard gulden) en de aanstaande verkoop van de vezeldivisie is de schuldenpositie sterk verbeterd. De betaalde goodwill voor de Hoechst-dochter wordt geraamd op 660 tot 880 miljoen gulden. Volgens Akzo Nobel zal de overname bijdragen aan de winst.

De Hoechst-dochter, Hoechst Roussel Vet, heeft 2.400 medewerkers en behaalde in 1998 een bedrijfsresultaat van 138 miljoen gulden bij een omzet van 1 miljard gulden. Door de slechte markt voor voedersupplementen in de Verenigde Staten daalde het bedrijfsresultaat afgelopen kwartaal met 73 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.