150 miljoen kijkers naar zonne- eclips

Naar schatting 150 miljoen mensen hebben zich vandaag verzameld in de honderd kilometer brede strook door Europa waar de zon vanaf tien over twaalf vanmorgen totaal verduisterd zou zijn.

In grote delen van Europa was de eclips evenwel door bewolking onzichtbaar. Volgens meteoroloog H. Vergouw van het KNMI ,,viel het heel erg tegen'': in Duitsland, Roemenië, Oostenrijk en Hongarije was het zwaarbewolkt. Ook in België, Engeland en grote delen van Frankrijk ontnam de bewolking het zicht op de zon. Alleen in Normandië bleef de lucht zo goed als blauw. In Nederland was de verduistering het beste waar te nemen in Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant. De temperatuur in De Bilt daalde tijdens de eclips met 1,5 graden, ,,opvallend sterk'' volgens het KNMI.

In België, Frankrijk en Duitsland is vanmorgen grote verkeersdrukte ontstaan. De secundaire wegen rond de E 411 van Brussel naar Luxemburg raakten overvol, waarna een aantal afritten werd afgesloten. Ook op andere Belgische autowegen in zuidelijke richting stond het verkeer vanmorgen stil. Met name in het Belgische Virton en omgeving, waar de eclips goed waarneembaar zou zijn, was een enorme mensenmassa op de been. Drie grensposten tussen België en Frankrijk werden om elf uur voor zwaar vrachtverkeer afgesloten.

Ook in Duitsland stonden vanmorgen tientallen kilometers file op de wegen. Langs de snelwegen stonden parkeerterreinen en rustplekken vol met eclipstoeschouwers. Een 28-jarige Nederlandse automobilist kwam om het leven toen hij met hoge snelheid een parkeerplaats langs de Duitse snelweg A7 opreed en tegen een daar geparkeerde vrachtwagen botste.

Volgens de verkeerspolitie in Driebergen bleef het op de Nederlandse snelwegen rustig. Er deden zich geen ongelukken voor. Alleen bij Leidschendam stopten veel auto's op de vluchtstrook.

Volgens een woordvoerder van ANWB actuele informatie werd de situatie op de Belgische snelwegen rond half een weer normaal en hadden de meeste mensen hun plaats van bestemming toen bereikt. Omstreeks drie uur verwachtte de ANWB opnieuw spitsuur.

Zowel in Duitsland als Frankrijk puilden de treinen naar het zuiden uit met passagiers. Op het Parijse station Gare du Nord greep de veiligheidsdienst in toen circa tweehonderd mensen in overvolle treinen wilden stappen. Een student in het Duitse Ludwigshafen raakte ernstig gewond nadat hij in een elektriciteitsmast was geklommen om de zonsverduistering beter te zien en de kabels aanraakte waarop 20.000 volt stond.

In Amsterdam was de eclips tussen de wolken door goed te volgen. Duizenden mensen keken op de Dam, in het Vondelpark en op het dak van museum NewMetropolis.

In Nederland is de eerstvolgende totale verduistering in 2135 te zien.

ZON: pagina 3