Zorg over economie Japan blijft

De Japanse economie leunt momenteel op overheidsuitgaven en een lichte verbetering van de economieën in de regio. Over het geheel blijft de situatie ernstig.

Dit stelt het Japanse Economisch Planbureau (EPA) vandaag in zijn maandelijkse rapportage. Maar ook al is de situatie licht verbeterd, ,,we kunnen niet zeggen dat het niet weer neerwaarts zal gaan'', zei Takashi Omori van het EPA. Zorgwekkende kanten blijven de verslechterende werkgelegenheid, die in juni een naoorlogs record van 4,9 procent bereikte, en lage investeringen van bedrijven.

Al geruime tijd is er sprake van een extra budget dat de regering komende herfst zal indienen omdat tegen die tijd de lopende stimuleringsplannen hun kracht zullen verliezen. Minister Taichi Sakaiya, hoofd van het EPA, verwacht dat dit extra budget rond de 5 biljoen yen (krap 90 miljard gulden) zal bedragen. Een definitief cijfer zal echter pas in september worden vastgesteld als de groeicijfers van het tweede kwartaal bekend worden.

Ook al is de stijgende werkloosheid een probleem, Sakaiya zei vorige week dat Japan in de toekomst wellicht een immigratieland zal moeten worden. Vergrijzing baart de Japanse regering momenteel grote zorgen, omdat men verwacht dat de omvang van de bevolking begin komende eeuw al zal gaan afnemen. De regering kijkt ook naar maatregelen om het krijgen van kinderen aantrekkelijker te maken.