`Wiggle your hips and think of the eclipse'

Nog één dag te gaan tot de zonsverduistering en geen mens die niet met het grootste gemak de term `totaliteitszone' in de mond neemt. Wie in Londen woont krijgt maar 95 procent verduistering toebedeeld, wie in Yorkshire leeft maar 70 procent.

Maar ruwweg tussen Falmouth en St.Ives loopt de as van de `totaliteitszone': daar waar de duisternis totaal moet zijn. Vandaag was die duisternis er al een beetje. Regen joeg horizontaal langs de trein waarmee ik aankwam in Truro. De kans op zicht op het apocalyptisch fenomeen is inmiddels bijgesteld tot vijftien procent.

De krant laat een foto zien van een treurige boer/campinghouder met op zijn gigantische, speciaal aangelegde kampeerterrein maar vier kampeerders. Het zijn Nederlanders. Het jaarlijkse popfestival op het Lizard-schiereiland, dit jaar eclipsfestival gedoopt, heeft maar half zoveel toeloop als gewoonlijk. Van de verwachte verkeersopstoppingen is nog steeds geen sprake en de woordvoerder van de verkeerscentrale klonk vanmorgen beslist opgelucht toen hij een file bij Cheltenham richting zuidwesten kon melden.

Inmiddels is het bedrijf ,,Hemelse Gebeurtenissen' dat woensdagochtend voor zeshonderd pond per persoon passagiers naar Cornwall zou vliegen om boven de wolken de zonsverduistering te zien, voortijdig failliet gegaan. De hoofdsponsor trok zich terug.

Nu de situatie te land lijkt tegen te vallen, en die in de lucht marginaal minder chaotisch wordt - honderden vliegtuigjes dreigen nog steeds te zullen opstijgen in een gebied zonder luchtverkeersbegeleiding - heeft de kustwacht nog steeds zorgen over de toestand ter zee. Dit is een week van zeilwedstrijden. De Fastnetrace eindigt uitgerekend morgen in Plymouth. Daarnaast worden 500.000 mensen in 100.000 vaartuigen op zee verwacht en de kustwacht kampt met twee problemen: hun hoofd is met vakantie en hun nieuwe computersysteem heeft kuren. Waarschuwingen kunnen daarom soms niet tijdig of efficiënt worden doorgegeven en een kustwachtwoordvoerder vreesde deze week bij voorbaat al het ergste.

Eén sectie van de eclipsbrigade staat nog steeds op scherp. Dat zijn de beschermers van Cornwalls vele pre-historische monumenten, een gelegenheidsalliantie van politie, lokale overheid, archeologen en Druïden. Zij vrezen dat ,,hippie's'' of ,,New Agers'' een herhaling plannen van hun overval op Stonehenge op 21 juni jl., toen een horde ongeregeld door een politiecordon heenbrak en de Keltische ceremonie rond de stenen verstoorde. De aarts-druïde van Cornwall, Ed Prynn, heeft daarom met zijn volgelingen van harte meegewerkt aan `Operatie Obscuur': hekken zijn aangebracht en rotsblokken opeengestapeld, terwijl elke beweging van ongewenste elementen - op de weg of op het Internet - wordt gevolgd.

Voor de aanbidders van natuurverschijnselen, als de Druïden, is de zonsverduistering van grote betekenis - ,,en veel belangrijker dan het millennium''. Prynn heeft zelfs een speciale eclipsdans geschreven voor de gelegenheid met onder andere de strofe ,,Wiggle your hips and think of the eclipse''. Het is allemaal dodelijk ernstig bedoeld.

Nu het grote wachten op het eens-in-je-leven-fenomeen zo gefrustreerd wordt door de weersvoorspelling, blijft er nog één dilemma over. Wat doen wij morgen aan? Volgens de mode-redacties van de Engelse kranten dit weekeinde is dat ,,een issue''. De Financial Times attendeerde op het feit dat Chanel een Total Eclipse-halssieraad kan leveren, waarin zwarte parels en witte diamanten een prominente rol spelen. De Sunday Times schrijft een dracht van reflecterend materiaal voor en drukte een illustratie af van een minijurk, gemaakt uit honderden kleine spiegeltjes. Een bedrijf in Kettering ten slotte heeft `Pucci'-zonnebrillen vervaardigd voor honden, op maat gemaakt voor rassen variërend van Jack Russells tot Duitse herders. Als het gevaarlijke moment van de eclips is gepasseerd kunnen ze blijven dienen als `fashion item'.

    • Hieke Jippes