Waterreus speelt bij PSV

Ronald Waterreus verdedigt morgen het doel van PSV in de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tegen Zimbru Chisinau. Waterreus vervangt Ivaca Kralj, zijn potentiële opvolger. De Joegoslavische doelman is niet fit genoeg om in Moldavië in actie te komen.

De laatste weken deed PSV vergeefs pogingen van Waterreus af te komen. De omstreden doelman weigert mee te werken aan een vertrek, hoewel coach Gerets duidelijk heeft gezegd in Kralj de eerste keus te zien. Patrick Lodewijks is dit seizoen de vaste tweede man: achter Kralj of achter Waterreus. Als Kralj fit is zit Waterreus op de tribune.

Eerder al haalde PSV in de personen van Menzo en Koch geduchte concurrenten voor Waterreus, maar steeds overwon de Limburgse doelman die tegenslag en handhaafde hij zich als eerste doelman. Zeer waarschijnlijk speelt hij ook zaterdag, in de competitie-opening tegen MVV. Gerets: ,,Kralj heeft een vervelende blessure. Een scheurtje in het kapsel van de knie. We nemen geen enkel risico. Anders is hij straks twee maanden uit de roulatie.''

Waarom Lodewijks niet in het doel staat, wilde de Belg niet zeggen. ,,Ik heb met de drie keepers duidelijke afspraken gemaakt. Hoe die eruit zien, hoeft niet iedereen te weten. Dat houd ik intern. Wel is het zo dat normaal gesproken Kralj in het doel staat. Hij is de meest complete van het stel. Maakt hij het niet waar, dan krijgen we een ander verhaal. Maar ik heb geen enkele twijfel over hem.''

Valckx ontbrak eveneens in de PSV-selectie die gisteren naar Chisinau vertrok. Hij is in het trainingskamp in Spanje de afgelopen week opnieuw geblesseerd geraakt aan de knie. Ook de Zwitser Vogel doorstond de trip niet schadevrij. Hij heeft last van een ontsteking in de kuit. Van der Weerden (geblesseerd) en Van Bommel (geschorst) zijn in Nederland achtergebleven. De eerste staat waarschijnlijk nog een paar maanden op non-actief, de tweede zit een bij Fortuna opgelopen straf in de Intertoto uit.

Vogel en Van Bommel zijn de centrale mensen in het midden. ,,Dat beiden vrijwel zeker ontbreken is een geduchte tegenslag'', zei Gerets. ,,Nu krijgen Khokhlov en Van der Doelen een kans zich waar te maken.''

De oefenreeks van PSV verliep niet naar wens. Met trips naar Griekenland, Engeland en Spanje was het programma wellicht ook wat te vol. ,,We hebben een paar wedstrijdjes duidelijk onder ons kunnen gespeeld'', vond Gerets. ,,Vanaf nu gaat het er om. Ik heb de indruk dat iedereen dat wel beseft.''

Zimbru mag geen probleem zijn voor een PSV op topniveau, aldus Gerets. ,,Laten we maar beginnen. Onze twee spitsen heb ik inmiddels verzocht te stoppen met het slikken van valium. Laat ze maar eens wakker worden. Normaal gesproken mag ik er op rekenen dat Van Nistelrooy en Nilis er woensdag staan. Het zijn nu eenmaal slow-starters. Maar het wordt tijd, dat wel.'' (ANP)