VS wijzen klacht mini-producenten dumping olie af

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft gisteren een klacht van een dozijn kleine, binnenlandse olieproducenten tegen de import van ruwe olie tegen dumpprijzen afgewezen. De klacht was afkomstig van de organisatie Save Domestic Oil Inc. in Oklahoma, die optreedt namens exploitanten van kleine oliebronnen in Texas en een aantal andere staten.

Save Domestic Oil beriep zich in haar petitie op de Amerikaanse antidumpingwet die marktpartijen moet beschermen als er tegen te lage prijzen producten op de markt worden gebracht.

Vorig jaar en begin dit jaar zouden de grote staatsoliemaatschappijen van Saoedi-Arabië, Venezuela, Mexico en Irak ruwe olie tegen extreem lage prijzen op de Amerikaanse markt hebben gedumpt, waardoor kleine Amerikaanse producenten een aantal oliebronnen niet meer rendabel konden exploiteren. Ze moesten bronnen sluiten waardoor in totaal 100.000 mensen hun baan verloren.

De vier olielanden en een grote meerderheid van Amerikaanse marktpartijen, waaronder de grote oliemaatschappijen, stelden zich in commentaren echter op het standpunt dat de prijsvorming voor olie vrij is. Het ministerie van Handel kwam na onderzoek tot de conclusie dat Save Domestic Oil ,,onvoldoende steun van de industrietak'' heeft verkregen om de importen op grond van de antidumpingwet te bestrijden.

Op basis van prijscontroles, informatie bij de betrokken importeurs en commentaren van bijna 1.000 oliemaatschappijen kwam het departement tot de conclusie dat slechts een derde van de branche de klacht van Save Domestic Oil steunde. De wet vereist dat zeker de helft van de reacties van branchegenoten zo'n petitie moeten steunen om een diepgaand onderzoek mogelijk te maken. Save Domestic Oil heeft direct hoger beroep aangekondigd.