Verkrachter houdt Tel Aviv in de ban

De politie heeft vrouwen en meisjes in Tel Aviv en omstreken aangeraden ondanks de hitte 's nachts de ramen en luiken gesloten te houden. Dat zou het beste middel zijn tegen een serieverkrachter, die de gewoonte heeft door openstaande ramen binnen te sluipen.

Ook overvalt hij vrouwen die alleen flats binnengaan op het moment dat zij de sleutel in het slot steken. De politie houdt er rekening mee dat de man de afgelopen maanden een twintigtal verkrachtingen heeft gepleegd. Uit DNA-onderzoek van het sperma blijkt dat het in de meeste gevallen om dezelfde man gaat.

Politie en justitie hebben geruime tijd publicatie van informatie over de zedendelinquent tegengehouden, maar twee vrouwelijke journalisten van Ha'aretz vonden dat ze in het algemeen belang gedetailleerde inlichtingen over de werkwijze van de man moesten publiceren. De politie dreigde hen aanvankelijk met gerechtelijke vervolging, maar zag daar onder druk van de Israelische publieke opinie van af. Politici schaarden aan de kant van Ha'aretz.

Inmiddels wordt in alle media veel aandacht besteed aan de werkwijze van de verkrachter. In de kranten verschijnen kaarten waar en wanneer hij heeft toegeslagen. Vrouwen die door hem zijn aangevallen doen hun verhaal, met de rug naar de camera, op de tv.

De politie probeert inmiddels de paniek te temperen door meer agenten de straat op te sturen. Maar dat lijkt niet veel te helpen. Welgestelde families in de welvarende randsteden van Tel Aviv doen een beroep op privébewakers. Wapenhandelaars doen goede zaken met traangaspistolen en apparaten die elektrische schokken uitstoten.

Alleenwonende vrouwen durven 's avonds niet meer naar buiten. Echtgenoten geven hun vrouwen die 's avonds thuiskomen en hun auto bij flat of huis parkeren de raad goed om zich heen te kijken. Als ze een verdachte persoon zien moeten ze zich in de auto opsluiten en om hulp bellen met de mobiele telefoon die gemeengoed is in Israel.

Deskundigen vermoeden dat de serieverkrachter buitengewoon behendig is. Er is zelfs al gesuggereerd dat het zou gaan om een gedemobiliseerde soldaat van een elite-eenheid, zo zorgvuldig gaat hij zonder sporen achter te laten te werk.