Suriname reorganiseert bankwezen

Suriname wil zijn bankwezen moderniseren en versterken. De overheid zal hiertoe onder meer haar belangen in diverse staatsbanken vermindering. Het Surinaamse ministerie van Financiën maakte gisteren bekend dat het een overeenkomst heeft ondertekend met vertegenwoordigers van het consultantsbureau Deloitte & Touche, dat de regering zal bijstaan bij de uitvoering van de plannen. De voorbereidingen, die in 1997 zijn begonnen, werden technisch en financieel gesteund door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB).

Na een reorganisatie fuseren de drie commerciële staatsbanken. Het gaat hierbij om de Landbouwbank, de Volkscredietbank en de Surinaamse Postspaarbank. Daarna volgt privatisering. Het aandelenpakket van (51 procent) van de overheid in de Hakrinbank zal worden verkocht, grotendeels aan een `strategische partner', bij voorkeur een gerenommeerde internationale bank. Ook zal de staat zijn aandelen in De Surinaamsche Bank verkopen aan lokale investeerders. (ANP)