Surinaams bedrijfsleven steunt betogingen

Het bedrijfsleven en oppositiepartijen steunen nieuwe betogingen tegen de regering-Wijdenbosch. Dat blijkt uit een verklaring van het Gestructureerde Samenwerkingsverband (GS), dat in mei massale straatprotesten organiseerde. Over nieuwe acties, waartoe de vakbonden hadden opgeroepen, leek het GS vorige week evenwel verdeeld. Vandaag willen betogers, die geen vergunning hebben aangevraagd, protesteren voor de Surinaamse Assemblee. Onder leiding van Ronald Hooghart, hoofd van de ambtenarenbond CLO, bezochten betogers gisteren de Nederlandse ambassade. Hooghart vroeg ambassadeur Ruud Treffers ontwikkelingshulp naar Suriname te sturen, maar niet via regeringskanalen. Hooghart vroeg de ambassadeur om ,,instructies'', maar veranderde dat ijlings in ,,adviezen'' nadat Pearl Antonius, lid van de vakbond C-47, Hooghart in de rede was gevallen: ,,Het moet toch wel duidelijk zijn dat onze aanwezigheid hier niet vertaald mag worden als zoeken naar hulp bij u als vreemde mogendheid.'' Regeringspartij NDP beschuldigt Nederland van destabilisatie van Suriname.