Star Trek VII

De Star Trek-formule heeft in dertig jaar tijd al zoveel opgeleverd (waaronder 4 tv-series en 9 films) dat er nodig een LOI-cursus `Star Trek voor beginners' moet komen. Want zonder de vereiste voorkennis raakt de toeschouwer vermoedelijk in de war wanneer de bemanning plotseling opduikt aan boord van een achttiende-eeuws zeilschip, zoals in Star Trek: Generations (1994). De fan weet: ach, ze zoeken wat vertier op het holodeck.

Het verhaal van deze zevende Star Trek-film laat zich in één zin samenvatten: `bemanning van Enterprise redt planeet van ondergang'. Dat deze samenvatting van toepassing is op heel wat van de voorgaande episodes, is nauwelijks bezwaarlijk. Het gaat immers niet om het verhaal.

Waar wel om gaat is de ontmoeting tussen de twee captains die vlogen met het sterrenschip Enterprise: James T. Kirk (William Shatner), die inmiddels gepensioneerd is maar nog altijd knipoogt als een kwajongen, en Jean-Luc Picard (Patrick Stewart), zijn wat stijve maar niet minder gezagrijke opvolger. Hun kennismaking is mogelijk door een sprong in de tijd van 78 jaar en levert één fraai citaat op dat zeker tot de lesstof van `Star Trek voor beginners' moet behoren. Picard vraagt Kirk hem te helpen voorkomen dat de slechterik dr. Tolian Soran (Malcolm McDowell) een planeet met miljoenen mensen vernietigt bij een experiment dat hem onsterfelijk moet maken. Maar Kirk heeft geen zin en zegt: ,,Ik was al bezig de galaxy te redden toen jouw grootvader nog in de luiers lag.''

Voorkennis is niet alleen om het verhaal te kunnen volgen van het grootste belang, maar ook om de humor te begrijpen. ,,Ik denk dat ik een idee heb'', zegt Scotty, als hij weer eens voor een onoplosbaar probleem gesteld wordt. ,,Dat dacht ik al'', antwoordt Kirk. Wat alleen grappig is als je de personages kent.

Humor is steeds belangrijker geworden in Star Trek: wanneer er al zoveel planeten zijn gered is het immers moeilijk nog een oorspronkelijke plot te bedenken. Het meeste plezier beleef je dan ook door naar deze Star Trek te kijken als een lachfilm. Star Trek als parodie op zichzelf, en nog een geslaagde ook. Kirk zegt het zelf, wanneer hij in Generations terugkijkt op zijn lange carrière als captain: ,,It was... fun.''

Star Trek: Generations (David Carson, VS, 1994), SBS6, 20.30-22.15u.

    • Jeroen van der Kris