Servische patriarch verenigt oppositie in grote betoging

Patriarch Pavle, de leider van de Servisch-orthodoxe kerk, heeft het voortouw genomen in het verenigen van de Servische oppositie. De patriarch zal op 19 augustus in Belgrado een (al eerder aangekondigde) gezamenlijke protestbetoging tegen president Miloševic leiden.

Pavle wist gisteren de belangrijkste leiders van de Servische oppositie in Belgrado rond de tafel te krijgen. Naast de onafhankelijke economen van de groep G-17 en de vroegere Joegoslavische legerleider Momcilo Perišic, die een eigen beweging wil oprichten, namen ook de gezworen vijanden Zoran Djindjic en Vuk Draskovic deel. Ze spraken elkaar voor het eerst sinds 1997, toen ze samen straatprotesten tegen Miloševic organiseerden. Daarna kwam het tot een vertrouwensbreuk tussen de politici, die tot dusver weigerden hun verzet tegen Miloševic te coördineren.

Maar op 19 augustus zullen de leiders van de oppositie weer samen de straat opgaan, zo beloofden de deelnemers aan de bijeenkomst gisteren plechtig. Ook is gesproken over de samenstelling van een mogelijk zakenkabinet. Zoran Djindjic herhaalde achteraf het standpunt dat hij niet gelooft dat onderhandelen met Miloševic mogelijk is, terwijl Draskovic stelde dat een overgangsregering het resultaat moet zijn van een akkoord tussen de oppositie en Miloševic.

Het Joegoslavische persbureau Tanjug, dat het regeringsstandpunt vertegenwoordigt, heeft in een eerste reactie de oppositie ervan beschuldigd ,,de kerk in praktijk te dwingen de grondwet te schenden''. De regeringskrant Borba kritiseerde de kerk direct. Kerkelijke leiders kiezen de kant van ,,degenen die oproepen tot burgeroorlog, rellen, vergoeilijking van de NAVO-agressie en de destabilisering van het hele land'', aldus Borba.

De Servisch-orthodoxe kerk, al lange tijd zeer kritisch over het bewind van Miloševic, dringt sinds het eind van de oorlog om Kosovo aan op zijn aftreden. Patriarch Pavle, die zeer veel moreel gezag geniet in Servië, ziet hem als een anti-christ. Hij zou de Serviërs in Kroatië, Bosnië en Kosovo eerst tot geweld hebben aangezet en daarna in de steek hebben gelaten, Joegoslavië tot de bedelstaf hebben gebracht en tot internationale paria hebben gemaakt. (AP, Reuters)