Rustige beurs licht omlaag

Beurshandelaren zaten vanochtend in alle rust achter hun schermen. De vraag naar aandelen is minimaal en het mankeert aan nieuws. Ook de dalingen op de diverse Europese beurzen zorgden niet voor veel inspiratie: met een teruggang van driekwart procent op 539,68 punten behoorde de AEX tot de minst verzwakte Europese indices.

De technologiefondsen ASM Lithography en Baan zetten hun opmars van gisteren voort, met respectievelijk 2,4 en 0,4 procent. Samen met Océ, Aegon en en Akzo Nobel zijn dan de gestegen hoofdfondsen genoemd. Het aandeel Heineken was zonder aanwijsbare reden de grootste verliezer. Het fonds noteerde 1,20 euro lager op 49,10. Vreemd, aldus een handelaar: ,,Het bedrijf heeft recentelijk een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse brouwer Miller over gebruik van elkaars distributiekanalen. Het aandeel moet naar de 60 euro kunnen.''

DSM moest ook een veer laten. Het chemiefonds zakte met 2,30 euro naar 121. Gevolg van winstnemingen, stelde de handel vast. ,,Het aandeel is de afgelopen dagen behoorlijk in waarde opgelopen.''

Eén van de weinige nieuwsberichten was de aankondiging van een onderzoek naar Wolters Kluwer. Amsterdam Exchanges vraagt zich af of de uitgever juist is omgesprongen met koersgevoelige informatie. Het fonds leed er niet onder; de notering bleef onveranderd op 32,75 euro.