Rembrandt-etsen voor 50 gulden

Een bezoeker van de boekenmarkt in Deventer heeft vorige week voor vijftig gulden twee etsen van Rembrandt gekocht. De bladen werden zaterdag jl. in Dedemsvaart ontdekt tijdens de opnamen van het kunstprogramma Geen kaf maar koren van RTV Oost. Het gaat om portretten van Rembrandts moeder uit 1631 en de Barmhartige Samaritaan uit 1633. Volgens een deskundige brengen de twee etsen 33.000 gulden op. De koper, die anoniem wil blijven, kocht op de Deventer Boekenmarkt een oude doos met boeken. De waardevolle etsen lagen op de bodem en werden pas thuis ontdekt. Toen hij een krabbel met het opschrift `Rembrandt' zag, dacht de koper aanvankelijk aan een grap. Het is niet bekend of de eigenaar van de twee etsen de Rembrandts zelf houdt, of laat veilen.

Bij zo'n zelfde taxatiedag werd in Elburg twee jaar geleden een onbekend liederenboek ontdekt. Na onderzoek bleek het een exemplaar van Ana Steijns uit 1611 bleek te zijn. Het boek is voor 400.000 gulden aangekocht door het Rijksmuseum, de Koninklijke Bibliotheek en het Prentenkabinet. (ANP)