Plan voor nieuw gezelschap toneel

De theatergroepen het Zuidelijk Toneel en Hollandia willen in 2001 een fusie aangaan. De nieuwe groep zou worden geleid door Johan Simons, momenteel artistiek leider van Hollandia. De partijen zijn nog in onderhandeling. Een van de knelpunten is de hoogte van de aan te vragen subsidie en het voortbestaan van de locatievoorstellingen, waar Hollandia de afgelopen jaren naam mee heeft gemaakt.

Het Zuidelijk Toneel uit Eindhoven had aanvankelijk aan Simons gevraagd om de opvolger te worden van Ivo van Hove, de huidige artistiek leider die in januari 2001 vertrekt om Toneelgroep Amsterdam te gaan leiden. Volgens Annet Lekkerkerker, zakelijk leider van Hollandia, wilde Simons alleen naar Eindhoven komen als hij Hollandia mee mocht nemen, ,,omdat hij zichzelf als Hollandia beschouwt.''

Bij de fusie zou Hollandia naar Eindhoven verhuizen. De groep uit Zaandam wil al langer weg uit deze stad. Hollandia wordt nu mede gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland, die Hollandia als regionaal gezelschap beschouwt. Hollandia wil echter naar een stad verhuizen die meer subsidie kan geven, zodat de groep kan doorgroeien naar een landelijk gezelschap.

Lekkerkerker: ,,Wij willen vijf miljoen. Dat zeggen we al jaren.'' Lekkerkerker wil dat voor de nieuwe groep de subsidies van beide groepen bij elkaar op worden geteld.