Philips komt met walkman voor Internetmuziek

Philips lanceert in het eerste kwartaal van volgend jaar een walkman voor muziek die is binnengehaald van Internet. De opkomst van dit nieuwe product, een zogeheten MP-3 speler, heeft in het afgelopen jaar gezorgd voor opschudding onder platenmaatschappijen. Die vrezen dat de auteursrechterlijke bescherming van muziek gevaar loopt bij distributie via Internet.

De MP3-speler registreert een muziekbestand dat is binnengehaald van Internet op een geheugenchip, waarna het kan worden afgespeeld. Op de apparaten van Philips, die nog aanzienlijk kleiner zullen zijn dan een walkman, zal ongeveer een uur muziek passen.

De muziekindustrie heeft zich in de afgelopen maanden tot het uiterste ingespannen om een standaard te ontwikkelen die een alternatief biedt voor MP-3, een standaard die door zijn populariteit onder Internetgebruikers een sterke positie heeft verworven. Vorige maand lanceerde de muziekbranche de zogeheten SDMI-standaard die het mogelijk maakt muziekstukken auteursrechterlijk te beschermen en gebruikers te laten betalen voor het materiaal dat zij via Internet binnenhalen. Marktleider in MP3-spelers is op dit moment het Amerikaanse bedrijfje Diamond met de zogeheten Rio waarvan er sinds de introductie in november 1998 zo'n 250.000 zijn verkocht. Ook het Zuid-Koreaanse Samsung heeft onlangs een MP-3 speler op de markt gebracht.

Belangenvertegenwoordigers van de muziekindustrie hebben vorige maand een rechtszaak tegen Diamond verloren. De muziekindustrie betoogde dat het produceren van een afspeelapparaat voor muziekbestanden die zonder betaling van Internet worden binnengehaald illegaal is. De rechter stelde de muziekbranche in het ongelijk. Kort daarop heeft Rio met de muziekbranche een schikking getroffen waarvan de inhoud niet is bekendgemaakt.

Philips is nu van plan een apparaat op de markt te brengen dat zowel de beveiligde nieuwe bestanden (SDMI) als de onbeveiligde conventionele bestanden (MP3) kan afspelen. ,,De grote platenmaatschappijen vertegenwoordigen niet alle artiesten'', aldus een woordvoerder vanmorgen. Volgens de woordvoerder is de muziekindustrie met (aanstaande) producenten van MP3-spelers overeengekomen dat de MP3-standaard langzaam maar zeker vervangen zal worden door SDMI, de beveiligde variant daarvan.

Philips wil nog geen verkoopverwachtingen uitspreken voor het nieuwe apparaat. Volgens de woordvoerder zou de MP-3 speler tussen de 200 en 250 dollar (meer dan 400 gulden) kunnen gaan kosten. Muziekdistributie via Internet is sterk in opkomst. Volgens marktonderzoek is `MP3' na `sex' het meestgebruikte zoekwoord op Internet. Philips verkocht vorig jaar zijn aandeel van 75 procent in muziekdochter Polygram. Het hoeft daardoor minder rekening te houden met de belangen van de muziekindustrie. Met een cd-recorder die cd's kan kopiëren heeft Philips sinds een jaar veel succes.